Атанас Димитров смята, че намаляването на ДДС-то за сектора е смел подход от страна на премиера

Към настоящия момент около 30% от заведенията не са отворили. Това съобщи в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той допълни, че баровете, дискотеките и нощните заведения пък няма да отворят още поне шест месеца.

Ричард Алибегов: Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително смело решение

Според него туризмът е жизненоважен за страната, тъй като формира 12-13% от брутния вътрешен продукт. Димитров определи като изключително смел подход на премиера Бойко Борисов намаляването на ДДС-то за заведенията и ресторантите. „Бизнесът е скъп, капиталоемък, изисква ресурс. Той има нужда. В него работят 250 000 души. И още толкова в съседни отрасли, които съпортират бизнеса имат нужда от туризма. В момента и те са на колене“, коментира той.

Каракачанов: Намаляването на ДДС за ресторантьорите цели не само да помогне на сектора, но и да го изсветли

А хотелиерите по Черноморието всеки сезон започвали от нулата. Според заместник-председателя на БХРА фирмите, които оперират в този сектор могат да предприемат два подхода. Първият от тях е пряко да намалят цените и да станат по-конкурентоспособни,  а вторият – да инвестират в персонал и поддръжка на обектите си, с което ще стабилизират състоянието си след излизането от кризата.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.