Обяснява финансовият анализатор Десислава Николова

Близо 2,5 милиона са „спящите” акции след масовата приватизация. В момента държавата има план да ги „събуди”.

Финансовият анализатор Десислава Николова обясни в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”, че от миналата седмица финансовото министерство е публикувало готов проект с мотиви и оценка за въздействие на това, което възнамерява да предприеме.

„Много хора имат акции и дълго време не са правили разпоредителни действия с тях”, коментира Николова. По думите й основният проблем е, че 60% от „спящите” акции са собственост на хора, които притежават минималния брой акции. „В една бонова книжка на времето са се давали минимално 25 000 инвестиционни бона, което в момента е 25. При цена от 1 лев на бон, това прави около 25 лева. Тоест те „спят”, защото собствениците нямат икономически стимул да ги раздвижат”, обясни Николова.

Освен това, според нея, още на времето е липсвала информационна кампания как да работят с тези акции.

„Законопроектът дава 1 година срок, за да се прехвърлят тези „спящи” акции към инвестиционни посредници”, обясни Николова. „Всеки може да избере и да прехвърли акциите си в специално създаден за целта инвестиционен фонд”.

„Около 25% от тези акции се очаква да бъдат прехвърлени от регистър А към регистър Б. Това означава, че останалите 75% ще останат пасивни”, обясни Николова.

Още гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.