Темата коментира бившият външен министър Ивайло Калфин

„България няма да даде нищо, само ще получи от Фонда за спасяване на Европа от кризата с коронавируса". Това каза в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” бившият външен министър Ивайло Калфин.

По думите му страната ни получава втората по големина сума от този фонд след Хърватия. Тя се равнява на 19% от Брутния вътрешен продукт. „Изчисленията сочат, че тази сума е около 15 милиарда евро за 4 години”, уточни той.

Захариева: Очаквам до 15 юни да се възстанови свободното придвижване в Европа

Калфин поясни, че с тези средства няма да може да се правят магистрали. „Ще могат да се правят инвестиции, които намаляват вредните емисии. Трябва да има видима промяна след 4 години. България трябва да изглежда по различен начин”, коментира бившият външен министър.

По думите му Европа никога досега не е говорила за такива суми, които са описани в идеята за Фонда. Той допълни, че средствата може да се набавят от допълнителни данъци. И даде пример с цифровите фирми. „Големите цифрови компании не плащат данъци. Те разчитат много на европейския пазар. Става дума за справедливо плащане на такива”, поясни Калфин.

ЕК с предложение за фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката

Друг такъв пример, според него, е граничният данък върху въглеродните емисии. Калфин е на мнение, че е безсмислено той да се въведе на национално равнище.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.