Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика

Агенцията за социално подпомагане изготви указания за превенция на разпространението на COVID-19 при възстановяването на дейността на социалните услуги. Очаква се те да бъдат възобновени в следващите дни, като до края на извънредната епидемична обстановка остават забранени посещенията и настаняванията в услугите с целодневна грижа за деца и възрастни. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Проф. Кантарджиев: Навлизаме в етап на угасване на епидемията (ВИДЕО)

В сградите трябва да се извършва често почистване, проветряване и дезинфекция. Контролът на входовете трябва да е засилен, като няма да се допускат хора с повишена температура или грипоподобни симптоми. Доставчиците на социални услуги трябва да подсигурят предпазни средства – дезинфектант за ръце, маски, шлемове, ръкавици и др. за служителите. Потребителите, които посещават услугите, също трябва да носят маски.

Указанията са издадени на основата на отговорите от анкета, която Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) са провели сред доставчиците на социални услуги. В попълването й са се включили 296 центъра за подкрепа на деца и младежи и 237 услуги за възрастни. Всички са изразили желание поетапно да бъдат възстановени посещенията, като в началото да се правят само индивидуални консултации. Ще продължи предоставянето на онлайн консултации от психолози, логопеди и социални работници, които бяха търсени и актуални по време на извънредното положение.

Една част от доставчиците са на мнение, че услуги може да се предоставят и групово при определен график. В същото време част от потребителите изпитват притеснения от социални контакти, тъй като имат отслабена имунна система.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК