У тях са открити наркотици

Спецакция за противодействие на битовата престъпност се провежда тази сутрин в Пещера. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар Ивайло Иванов я ръководят от място. 

8 души са арестувани при спецакция във Видинско (СНИМКИ)

До момента за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани 14 лица на територията на гр. Белово, гр. Ветрен, гр. Пазарджик и селата Капитан Димитриево, Габровица, Мененкьово, Мало Конаре, Динката и Алеко Константиново. В хода на полицейските действия са открити и иззети близо 700 антични монети и предмети и три металотърсача, както и 625 грама марихуана, 26 растения с канабис, две незаконни пушки и близо 300 патрона от различен вид и калибър.  При проверки в жилища и автомобили полицаите са открили саморъчно направени цигари и тютюн без бандерол, както и 130 литра безакцизен алкохол.  Сред задържаните е и криминално проявен рецидивист, за който е установено,че е автор на две противозаконни отнемания на леки автомобили и кражба на сумата от 1 060 лева от търговски обект в гр. Пещера.  По случая са работили съвместно полицейски служители от районните управление в гр. Пазарджик и гр. Пещера. Той е засечен да управлява откраднатия автомобил, марка  „Пежо“ - с концентрация на алкохол в кръвта от 1,78 промила и под въздействието на наркотични вещества. До момента екипите на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ съвместно със служители от Дирекция „Жандармерия“ са извършили проверки на 675 моторни превозни средства и 734 лица. За констатираните нарушения са съставени 107 акта и 121 фиша.

 Подобни операции се провеждат в 24 областни града, а в рамките на седмицата ще бъдат проведени в 114 населени места. Има образувани проверки за наркотици,оръжие, белези на предмети с културни ценности.

“По-важното е да не се случват подобни престъпления. Целта ни с г-н Иванов и  с МВР е да покажем, че имаме желание да защитим хората. Сигурен съм, че докрая на годината ще има драстичен спад в битовата престъпност и обществото ще почувства, че е защитено”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той засегна и темата с приватизацията. “Приватизационният процес беше голям грабеж на българското население. Спечелиха единици хора. Във всяко населено място ще чуете една и съща история - как заводът е бил продаден и разграбен. Трябва да опитаме да затворим тази страница от криминалния преход”, добави още главният прокурор.

 

 

Репортер: Илиян Велков

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.