Столичният кмет представи проект за изграждането им

Програмата за изграждането на паркинги цели да се реши проблемът с паркирането в кварталите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представяне на проект за изграждане на буферни паркинги, предаде „Фокус“.

Пет големи реконструкции в София през следващите месеци

„Големи части от града не са проектирани за наличието на толкова автомобили. От друга страна броят на личните автомобили надвишава многократно наличните и проектирани паркоместа в големите квартали. В момента на много места се паркира на зелени площи, като целта на програмата в тази част е да въведе повече ред и по-добра среда в кварталите", каза тя.

„Програмата ще бъде внесена в Столичния общински съвет и след това ще бъде качена за обсъждане, както е по закон. След това да бъде разглеждана и приета в Столичния общински съвет", обясни кметът.

До две седмици представят плана за изграждане на многоетажни паркинги в София

 „Разработената програма предлага изграждането на паркинги в кварталите да става съвместно с Общината и частни инвеститори. Колегите са предложили два начина. Единият е Общината да учредява строеж на частен инвеститор на обществен паркинг, част от нова сграда като обезщетение. Другият вариант е Общината да учредява право за строеж върху терен, който е отреден за изграждане на паркинг. Като това е срочно право на строеж и е възмездно. Процедурата е публичен конкурс. Предложенията, които сме получили и очаквам да получим, са от страна на районните кметове", добави Фандъкова.