Според развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи, заяви главният държавен здравен инспектор

„Всички възможни мерки са на масата. От развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи”. Това заяви в предаването „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане”, каза още доц. Кунчев.

ПОРЕДЕН РЪСТ: 130 са новите случаи на коронавирус у нас

Той уточни, че глобата, която ще бъде наложена на премиера Бойко Борисов за това, че беше без маска в Рилския манастир, ще е 300 лева. Ще бъдат глобени и репортерите, и операторите, които не са спазили правилата. Предписания са изпратени и на парламента, защото и там правилата не се спазвали съвсем стриктно.

„Министерският съвет само потвърди, че след като има на нарушение на правилата, наистина ще бъде съставен акт и е нормално да се реагира така. Важно е при всички случаи на неспазване на правилата да дадем пример, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и предписание на парламента, тъй като и там правилата не се спазваха, както трябва“, каза още доц. Кунчев.

Кунчев: Заплашваха Щаба, звъняха на ген. Мутафчийски посред нощ

Той отново призова за дисциплина.

„Вчера уведомихме всички директори на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес, за да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита. Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим и да забравим всичко това, да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови - и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината. Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни“, посочи Кунчев.

БЛС: Изискването на PCR тест при хоспитализация е необходимост

Той подкрепи искането на болниците и БЛС да се прави PCR тест на всеки, който влиза в болница.

„Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора”, коментира доц. Кунчев.

„Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така”, коментира още той.

Доц. Кунчев обясни още, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи. Той отново призова да пазим възрастните хора.

„Колкото повече се срещаме с вируса, толкова повече хора ще имат имунитет, но не можем да направим като в Швеция, защото там нещата са страшни”, каза още доц. Кунчев.

Що се отнася до Хасково, където Григор Димитров беше преди да разбере, че е заразен, Кунчев коментира, че хората, които са поставени под карантина, не могат да излизат да се тестват, защото това се прави от РЗИ, а и масов скрининг там не е нужен.

„Ако направите бърз тест за антитела до 10-15 ден нищо няма да намерите, дори да сте заразен. Ако си направите PCR-тест, без да имате клинична картина, до 5-6 дни също няма нищо да намерите. От медицинска гледна точна е по-добре да направите изследването към 14-15-тия ден”, заяви доц. Кунчев.

Той обясни още, че пътеката за коронавирус ще бъде коригирана, защото е недостатъчна. В момента 600 лева не покриват лечението на този вид заболяване.

Здравният инспектор допълни, че няма научни доказателства, че кръвната група или етносът имат значение, както и БЦЖ ваксината.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.