Президентът върна за ново обсъждане част от текстовете от Закона за МВР

С 10 гласа „за“ и само 1 „против“ депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за МВР. Народните представители повторно одобриха оспорените от държавния глава точки, съобщава БГНЕС.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

Радев върна за ново обсъждане част от текстовете, изразявайки несъгласие с разпоредби, които според него дублират охраната, осъществявана по закона за НСО. Според президента идеята МВР също да охранява хора създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

За да изложи президентските мотиви, в заседанието на комисията участваше Иванка Иванова, съветник по правните въпроси. Тя изрази безрезервното съгласие на Радев ефективността на правоохранителните органи да бъде подобрена, но оспори правна уредба за охраната на лица, изтъквайки отново аргумента за риск от дублиране на функции.

Поради служебен ангажимент извън страната от заседанието отсъстваше вътрешният министър Младен Маринов, но заместникът му Милко Бернер изрази пред депутатите подкрепа за промените в закона. „Охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“, изтъкна той пред депутатите.

„МВР и сега извършва подобни действия. Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота“, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си