Ако европредседателството на Германия се провали, ЕС може да изпадне в още по тежка политическа криза, твърди Емилиян Лилов

„Германското председателство е шанс за Европа. Още през следващите седмици се очаква Ангела Меркел да представи на останалите лидери на ЕС съвместното германско-френско предложение за възстановителен фонд за съживяване на конюнктурата, както и за проектобюджета за следващите 7 години. Това са два много важни въпроса, по които се очакват ожесточени съпротиви от страна на държавите, които ще получат по-малко средства от възстановителния фонд”. Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът от „Дойче веле” Емилиян Лилов.

„Повече от всякога е необходимо страните да работят заедно за ликвидиранеот на последиците от пандемията от коронавируса. И ако някой въобще е в състояние да мобилизира енергия, която е необходима за справянето с тази криза, това е Германия”, допълни той.

По думите му основните две задачи на европредседателството на Германия са бюджета за следващите 30 години и ликвидирането с икономическите последици от пандемията от коронавируса. Лилов е категоричен, че ако председателството се провали в тези две задачи, ЕС може да изпадне в още по-тежка политическа криза.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.