„Мисля, че нещата след пожара ще се преодолеят”, каза още той

Министърът на културата направи оглед на операта в Русе след пожара. Тя се запали вчера и се наложи да бъдат спасявани работниците, които я ремонтираха, защото само преди 2 седмици сградата беше наводнена от порой.

След огледа на пораженията, ще стане ясно колко ще струва възстановяването на операта и от огъня, и от водата. През това време артистите  ще изнасят представления на сцена на открито.

Най-сериозно е пострадал покривът над сцената на русенската опера. За щастие, огнената стихия е била овладяна и локализирана. Това е попречило огънят да проникне вътре в сградата. По време на пожара двама работници са били на покрива на операта. Именно те са сигнализирали за огъня. Все още тече оглед, който да установи причината за пожара.

Пожарът, обхванал сградата на операта в Русе, е унищожил само най-високата част на покрива. Спасени са както декорите, така и костюми и музикални инструменти. От огнената стихия няма поражения по самата сцена и салона.

„Хубавото е, че операта има застраховка и мисля, че нещата след пожара ще се преодолеят”, каза Боил Банов.

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Той посочи, че пожарникарите са си свършили перфектно работата и им благодари.„Направили са всичко възможно, за да овладеят ситуацията. Оттук насетне ще се доказва вина за това как и защо това е станало", каза още Банов.

По думите му в момента се водят следствени действия.

„Направен е един първоначален оглед. Колегите ще продължат да работят. Такива пожари се доказват и как тръгват. Мисля, че ще има яснота как се е случило", заяви още Банов.

„Благодаря на пожарникарите, които бяха на място на третата минута, след като пожарът избухна. Ако бяха закъснели, огънят щеше да влезе вътре в сградата”, каза директорът на операта Иван Кюркчиев.

Горя операта в Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Районна прокуратура - Русе съобщиха, че във връзка с възникналия пожар е образувано досъдебно наказателно производство за извършено престъпление по чл.330, ал.1 от НК, за това, че на 06.07.2020 г., в гр. Русе, е била запалена сграда със значителна стойност.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, като предстои извършване на други следствени действия – разпити на свидетели и назначаване на експертизи, за установяване на причините за пожара и евентуално на неговия извършител. 

През летния сезон представленията ще се на открито.

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.