Единственият номиниран за шеф оттегли кандидатурата си

Без дебат в пленарната зала депутатите отново одобриха процедурни правила за предлагане на кандидати, изслушване и избор на нов председател и членове на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БГНЕС.

Изтича срокът, в който депутатите трябва да предложат нов състав на КЕВР

Причината - изненадващото решение на Пламен Младеновски, единственият номиниран за шеф на енергийния регулатор, да се откаже от състезанието. Младеновски бе предложен за поста от парламентарната група на ГЕРБ, но оттегли кандидатурата си само два дни, след като беше номиниран. В момента той оглавява Дирекция „Електро- и топлоенергетика” в комисията, а решението обяви не самият той, а председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Публични мотиви за това все още няма.

Депутатите имат 2 седмици да предложат нов състав и ръководство на КЕВР

С новите правила се дава 5-дневен срок на депутатите и парламентарните групи да депозират своите предложения за шеф на регулаторния орган. Процедурата вероятно ще бъде завършена до края на месец юли. Дотогава трябва да бъдат изслушани всички претенденти за председател и комисари, а кандидатурите им - подложени на гласуване в пленарна зала. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си