Темата коментира проф. Радостина Александрова

"Надявам се, че увеличеният брой нови случаи на коронавирус не е провал, но е повод за размисъл за всеки един от нас. Сега е моментът, в който трябва да бъдем доста внимателни". Това заяви в студиото на „Здравей, България” вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Нови 330 заразени с COVID-19 у нас

Според нея не е ясно колко ще продължи пандемията. „Опитът от близкото минало показва, че пандемията SARS от 2002 – 2003 година продължи реално около осем месеца. Испанският грип е продължил близо 3 години. Затова няма как да бъдем изолирани от света", каза още проф. Александрова. И призова да правим всичко възможно, за да предпазим себе си и околните.

Проф. Александрова коментира и твърденията, че COVID-19 сега е по-слаб и не толкова смъртоносен. „Категорично нямаме научни данни, че вирусът предизвиква по-лека клинична картина. Все още 20% от инфектираните хора прекарват доста сериозно заболяването”, обясни тя.

Вирусологът посочи, че заразяването продължава да става основно по въздушно-капков път.

Целия разговор гледайте във видеото.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си