Промените са свързани с удължаването на сроковете, свързани със задължения на клиенти

Българската народна банка утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията. Промените са свързани с удължаване на срока за подаване на искане от клиенти на банките за отсрочване на задължения и одобряването им от банките до 30 септември 2020 година и удължаване на крайния срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките  до 31 март 2021 г.

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г.

На 9 юли Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/08 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО. С тях се удължава с три месеца - от 30 юни 2020 г. на 30 септември 2020 г., крайният срок за прилагане на мораториум върху плащанията, уреден в Насоки EBA/GL/2020/02. Удължаването на срока се отнася до промяна в раздел 4, точка 10, буква „е“ от Насоки на ЕБО - EBA/GL/2020/02.

БНБ утвърди предложено от Асоциацията на банките в България удължаване на срокове във вече приетия „Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение, произтичащо от пандемията от COVID-19”.

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.