И днес се извиха опашки пред лабораториите

Личните лекари с обща позиция. Te настояват да имат право да изпращат пациенти за PCR тестове. В момента могат само да насочат болните към специалист. Междувременно пореден ден пред лабораториите се вият опашки от чакащи за тест.

В момента личните лекари нямат право да насочат пациент за PCR тест. Освен това са изправени пред ситуация ако се наложи да го направят, трябва да издирват специалистите, които отговарят за това. Личните лекари настояват още да се отворят специални пунктове в лабораториите, за да не се стига до смесване на потоците между болни и здрави.

За да лекува пълноценно пациентите си, д-р Гергана Николова е категорична – на ден трябва да изпраща поне по 4-ма за PCR тест. В момента не го прави, а вместо това, когато се наложи, иззема функциите на детектив, докато успее да открие епидемиолозите. Те са тези, които имат правомощия да насочат болен към безплатен тест. „Искаме да се промени системата, да се съкрати пътя, по който един пациент със симптоми достига до направлението”, заяви д-р Николова.

Дълги опашки се извиха пред лабораториите в София

Безплатните тестове пък са тема табу, пояснява още личната лекарка. Към този момент, самата тя не ги е виждала. „Аз нямам пациент, който да си е направил тест по Здравна каса”, допълни медикът.

 

 

След запитване на NOVA от Здравната каса заявиха, че на ден се заплащат по 2500 теста. А за периода от края на април до края на май, по направления издадени от лекари, служители на РЗИ са извършени безплатно 333 теста за доказване на COVID-19.

Личните лекари пък настояват още за болните в поликлиниките трябва има отделни лаборатории, за да не се смесват потоците.

Междувременно пред лабораториите и днес е пълно с хора, които са дошли да си направят PCR тестове. А така нареченото смесване на потоците е факт.

Разделение между хората в някои лаборатории има, но само на такива, които са за PCR и всички останали. Тези, които чакат рутинно, за да си получат документа, който ще им позволи да заминат за Гърция, се оказват в една опашка с онези, дошли със симптоми на Ковид. Маски слагат само половината. „По принцип няма толкова тежко болни при нас, които да имат някакви симптоми, да кашлят, да кихат, да се тресат на плаца. Просто те си се подреждат, изчакват си реда”, каза д-р Росен Михайлов, лекар в лаборатория.

Въпреки наплива на желаещи за тест, от тази лаборатория са категорични – успяват да обработят навреме всички резултати. Данните обаче показват – 1 на 10 се оказва болен, тъй като от направените 500 теста за ден, 50 са положителни.

Към момента клиничната пътека за коронавирус все още е на старата си стойност, тъй като Анекса към рамковия договор предстои да се подпише.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.