Това бе решено на заседание на Коалиционния съвет в четвъртък

Коалицията продължава да работи до края на мандата. Това стана ясно след спешно заседание на партньорите от ГЕРБ и Обединени патриоти, свикано от премиера Бойко Борисов. То започна около 8.15 часа в четвъртък сутринта.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Коалицията се е обединила около решението да управлява до края на мандата,  а рокади в кабинета да има след преодоляване на вота на недоверие следващата седмица. Заседанието се е провело в присъствието на  министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, чиито оставки премиерът поиска в сряда вечерта и които вече са депозирани.

Пред медиите Борисов подчерта техния професионализъм и се извини на коалиционните партньори, че не са научили от него за поисканите оставки.

"Обединихме се около няколко решения. Първото от тях е, че коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършване на мандата. Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – обсъждането и отхвърлянето на вота на недоверие". Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов в началото на изявлението на управляващите, дадено след Коалиционния съвет в четвъртък.

"Вотът няма да мине, но промени ще има", категоричен бе вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"България е правова държава и ние се движим по правилата. Тримата министри, чиито оставки поисках, имат голяма подкрепа и всеки от тях е свършил много", каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов обмисля пет варианта за бъдещето на кабинета

"Вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите на протеста, а не самият протест. Всички заслуги на министрите се привързват към ДПС с любезното съдействие на т .нар. "градска десница", които се управляват през Facebook. Беше ми странно - единият ден тичат на "Росенец", на следващия ден - пред МВР, на третия ден - пред хотел "Берлин", пият кафе и си отиват", каза още премиерът.

Той се обърна и към Христо Иванова, който му е поискал документи за "Лукойл", питайки го защо не е потърсил тази информация преди години.

"Тази политика, която се прави в момента, е евтина. Затова с партньорите решихме да се мобилизираме. Гротесното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите", коментира Борисов.

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“

Той отново предупреди, че предстоят много тежки месеци заради кризата от коронавируса. Според него само у нас хората смятат, че заразата е отминала, докато в редица други държави мерките се затягат.

"Това обясних и на колегите - един е недоволен от едно, друг - от друго. Но като гледам лицата на протеста, не си представям държавата да се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено. Те са управлявали, видели сме ги какво могат. Не е по силите на партия или коалиция да се справи с кризата, която предстои", каза премиерът.

 

 

"Служебно правителство? Абсурд! Тогава протестът ще се подмени с наш. Защото на този незрял президент, Шиши му уреди кабинета. Защо нямаше тогава протести? Не чух тогава въпроси и от Христо Иванов. Върнете се назад и вижте кабинетите! Това не ви ли интересува, не е ли зависимост? Ние се скарахме за доброволните отряди. Тогава ни наредиха до ДПС, защото сме се прегърнали. Стана ясно, че трябва да си мерим приказките", добави Борисов.

СЛЕД ОСТАВКИТЕ НА МИНИСТРИ: Мнението на управляващи и опозиция

Той заяви, че ще направи "ремонт на кабинета", но на първо място политиците трябва да мислят как да се справят с предстоящите кризи. Борисов разкри, че правителството е получило подкрепа от ЕС, САЩ и НАТО. Разговарял и с Георги Първанов, който също заявил подкрепа. 

"Минахме всички тестове и фигурантът ще излиза да ми дава оценки, и то с обидни епитети. Но майка ми ме е учила да не отговарям на лошите деца", коментира още премиерът.

"Видя се мафията кого управлява и как иска да управлява държавата с SMS-и. Когато моите областни ръководители и партията ми поискат действия, аз ги привеждам в изпълнение. Затова съм поискал оставките от името на ГЕРБ на тези министри. Не, че са лоши, а са сочени с пръст. На вота трябва да покажем, че управляващата коалиция имат мнозинство в парламента. Тогава, ако искат и ако милеят за държавата, и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа и медицинска криза. И Христо Иванов трябва да каже с кого ще управлява или пак върши черната работа на БСП и ДПС, за да може те отново да дойдат на власт", призова Борисов. 

Очакванията са дебатите по вота на недоверие на БСП да бъдат във вторник, а гласуването му – в сряда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.