Тя е първата по рода си у нас

В Русе заработи зала за фитнес за деца с увреждания. Тя е първата по рода си у нас и в нея могат да тренират деца и младежи директно от инвалидните си колички. За целта оборудването е със специални уреди. Идеята на Светослав Самуилов бе подкрепена от Общината, която предостави помещението, а дарители са помогнали за закупуването на тренажорите.

Самият треньор Светослав Самуилов е прикован в инвалидна количка. В единствената зала за фитнес за деца с увреждания част от тренажорите са специално изработени, за да може тренировката да се провежда с инвалидна количка, друга част от машините пък много лесно се адаптират към необходимостта на трениращите.

ParaKids организира летен лагер за деца с двигателни и ментални затруднения

Залата е отворена само от дни и вече петима младежи с увреждания са започнали тренировки там. Целта на Светослав е да ги извади от изолацията, да стабилизира не само телата, но и духа им. Заниманията са безплатни, благодарение на дарители от цялата страна.

„Всеки стана съпричастен като разбра за какво става въпрос и видях как единството, обединението на нацията, на българите, направиха това чудо възможно”, казва Светослав.

Младият треньор успява, не само благодарение на подкрепата, но и защото вижда хъс и надежда в очите на възпитаниците си.

„Разпускащо е и приятно”, коментира Йоан.

„Много ми харесва. Усещам повече увереност, повече сила в краката, в ръцете си и като цяло”, разказва Божидар.

Светослав е боец - и в прекия, и в преносния смисъл на думата. Печели световни и европейски титли по граплинг, спорт обединяващ борба, самбо и джудо, след това става ММА състезател,  кариерата му стремително върви нагоре, когато преди 7 години катастрофа обръща живота му. Пак със спорта запазва духа си и възстановява тялото си.

Защо държавата отказа инвалидна рампа в блок с две жени с увреждания?

„След катастрофата видях какво е да си в тези тесни обувки. Така тренирах, ходех във фитнеса с брат ми и за да използвам някои от уредите трябваше няколко човека да ме изместят на даден уред. Започнах да мисля какво е да направя зала, в която да може да се тренира с инвалидна количка и да могат деца с увреждания също да тренират да се чувстват стойностни и пълноценни, защото знам какво направи спортът за мен и какво продължава да прави”, казва той.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.