Това заяви той по време на дебатите около вота на недоверие

„Аз не съм си написал реч, защото съм убеден в мотивите, които ще изложа. В това дали ще, или няма да подкрепя вота на недоверие. Намираме се в нелека ситуация – има емоции, адреналин, но в крайна сметка, когато хората са ни изпратили тук, ние трябва да със своето гласуване отговорно да защитаваме интересите на народа така, както сме се клели в Конституцията, когато сме влезли в тази зала. Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота на недоверие, внесен от колегите от ляво, поради две причини. Първата е не защото някой ще си помисли, че ние тук си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие и сме научени да носим отговорност. Отговорността изисква някой път човек да взима и по-трудни решения, макар и те на първо четене да са по-лицеприятни. В името на държавата трябва да взимаме много по-отговорни решения”, посочи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите в пленарна зала за вота на недоверие. 

Депутатите обсъждат петия вот на недоверие срещу правителството

„Причината, поради която ние няма да подкрепим вота на недоверие е фактът, че само след няколко  месеца има избори. Дълбоко уважавам правото на всички хора да решават кой да бъде управляващ и кой опозиция. Точно поради тази причина, предвид ситуацията, която предстои пред държавата, защото извън всякаква емоция, ние трябва да си дадем ясна сметка за това какво предстои пред страната. Вие виждате, че дори и в Европа, лидерите трудно могат да стигнат до някакво взаимно решение и компромис за това как да се възстанови икономиката след пандемията и, в която все още сме обаче”, каза още той. 

 „ГЕРБ не може да бъде обвинен в това, че не е търсил отговора на въпроса дали хората подкрепят управлението на ГЕРБ, или не. Два пъти сме подавали оставка и да ви кажа откровено понякога това е по-лесният вариант. Даже за ГЕРБ може би ще бъде по-добре ако максимално бързо отидем на избори. Да, сигурно е така, но в крайна сметка ние носим отговорност пред всички граждани, които са ни изпратили”, изтъкна депутатът от ГЕРБ. 

Нинова: Правителството отнема европейската ни перспектива

„Втората причина е, че категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – президентът Радев.  И го наричам "президент" единствено и само от възпитание и уважение към институцията. Но личността на президента доказа, че за четири години той успя да направи немислимото – да разруши всеки един мост между институциите, политическите лидери и този човек не може и не бива да бъде овластен. Човек, изпълнен с омраза, в чиито очи е изписана една дума – реваншизъм, защото някой му е нарушил комфорта. Човек, който за четири години наричаше с какви ли не епитети Народното събрание, поставяше ултиматуми и наричаше мутри. Няма институция, която той по някакъв начин да не я е омаловажил. Този човек иска цялата, власт. Аз не съм склонен да му я дадем”, добави Ненков. 

Вота на недоверие коментира и Александър Иванов от ГЕРБ. „И в предходния ви вот на недоверие, колеги, се съдържаха общодостъпни данни от изследване, само че тогава любезно за вашата теза, от проучването беше спестено усещането на българските граждани за корупцията по време на вашето управление. Управление, в които има и уволнен зам.-министър на икономиката, който днес е основен вносител на вота на недоверие. Уволнен, според медийни публикации, че може би името му е замесено в корупционни скандали. Тогава усещането за корупция е било много по-високо, но това не трябва да ни радва – нито вас, нито нас”, беше позицията на депутата. 

 

 

„Единственото ново в мотивите ви, е ароматът на тежкия дубайски парфюм, с който са напръскани”, посочи още Иванов.

Според Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” вносителите на вота на недоверие искат да използват протестите за собствените си политически цели. „През 2013 г. и ние от ВМРО и НСФБ бяхме по улиците и допринесохме за свалянето на кабинета „Борисов” 1, но вместо нови правила и промени в Конституцията получихме правителство на БСП”, коментира от трибуната той.

 

 

Веселинов бе категоричен, че в момента са нужни промени на правилата, а не само на лицата.

Тома Биков от ГЕРБ започна своето изказване така: „Ще съобщя добра новина на колегите от БСП: този вот ще бъде отхвърлен. Това е добра новина за вас преди всичко, защото в този парламент вие сте най-малко готови за избори в момента. Имате да си свършите вътрешнопартийната работа, да разберете кои сте, къде се намирате и накъде ще отидете. След това да кажете на българските граждани накъде трябва да тръгнат и те. Защото, ако тръгнат след вас, вероятно ще поемат в пет посоки, а това не е добре за никого”, коментира депутатът.

Той допълни, че ако управляващите приемат предложението за оставка, ще се стигне до служебен кабинет, без парламент и без ясна програма от страна на президента. „Той вече две години и половина разполага със стратегически съвет, но не са написали една страница за това какво смятат да правят ако случайно дойдат на власт. Второ президентът вече е страна по въпроса. Това не е институция, която може да бъде медиатор за разрешаване на евентуална политическа криза. Президентът и вие искате да предизвикате една политическа криза, без да знаете как после ще я решите”, категоричен беше Биков.

По отношение на корупцията Биков каза: „Много ми е интересно защо вие не отидете при протестиращите да видим вас как ще ви посрещнат. Отидете там, развейте червеното знаме, да видим какво ще стане”, допълни той.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.