Как се променя реалността на човечеството – вижте тази неделя след централната емисия новини

Съвременният свят преживява безпрецедентен период в своята история. Месеци наред човечеството беше в изолация заради пандемията от COVID-19. А планетата си взе глътка въздух. Как? Разказва тази вечер в „Темата на NOVA“ Николай Василковски, който се отправи на пътешествие из почти девствените диви хълмове на Източните Родопи. 

„Празна планета“ в „Темата на NOVA“

Април 2020 година. Докато човечеството потъваше в мрака на коронавируса, планетата си пое глътка въздух. Гъстата пелена от смог над Индия се вдигна и след повече от 3 десетилетия хората там успяха да видят Хималаите. Транспортът и индустрията в много части на света замряха, а нивата на замърсяване паднаха драстично надолу. Кристално синьото небе се показа и над Българските индустриални зони. Макар и през прозореца, видяхме склоновете на Витоша така, както никога досега. 

Земята става по-чиста и дива, откакто хората си стоят у дома

COVID-19 затвори хората в клетката на изолацията. А дивите животни излязоха там, където скоро не ги бяхме виждали. Елени превзеха лондонските предградия, диви прасета се разхождаха из курорта Мармарис в Турция. Глигани бяха забелязани и в Испанската столица Мадрид. А по празните панамски плажове се разхождаха еноти. Дивата природа използва отдръпването на човека, за да си върне превзетите от нас територии.

СЛЕД 20 ГОДИНИ: Рядък вид костенурки се завърнаха по бреговете на Тайланд (СНИМКИ)

Заедно със специалисти от Съюза на ловците и риболовците в България, зрителите ще се докоснат до елените лопатари и до заселените наскоро в района зубри. Ще могат да разгледат дигитализирането на много бизнеси, последвало от пандемията и затварянето на света. Ще чуят и разговорите на радиолюбителите в началото на тази година, когато популярността на това интересно хоби също отбеляза неимоверен ръст заради наложената изолация. В хаоса на ограничителните мерки светът се учи да живее по нови правила. Каква ще е следващата ни крачка и дали тя ще е в правилната посока?

Не пропускайте да разберете в „Празна планета“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 2 август, веднага след централната емисия новини.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.