Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември, увериха пред NOVA от Министерството на образованието

Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември, увериха пред NOVA от Министерството на образованието. Училищата вече имат набавени литри с дезинфектант, почти готови са и правилата, по които ще се учи.

Вълчев: Новата учебна година стартира присъствено

Първи учебен ден на 15-ти септември ще има. Образователните експерти и училищата пък са почти готови с екшън план как да протече учебната година. И така - учениците задължително ще носят маска в общите части на училищата, спортът ще бъде на открито, а ако се наложи, обучението ще преминава в дистанционна форма.

Мерките за безопасност в училище ще започват още при входа – ще се преминава само след филтър, а видимо болните ще се връщат. А тази година дори на най-малките ученици ще се наложи да влязат в училище с маска. Дори това обаче не намалява трепета на първокласника Дани, който отсега се вълнува за първият учебен ден.

Синдикат: Учебната година ще започне нормално

Ако в училището на Дани обаче спазват стриктно инструкциите, най-вероятно той ще успее да играе само с учениците от собствения си клас – от мерки за безопасност ще се направи всичко възможно учениците от отделните класове да не се смесват:

„Най-общо казано при болен ученик само класът ще бъде под карантина”, обясни експертът към МОН Евгения Костадинова.

ПРЕДИ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА: Училищата започнаха летните си ремонти

А сега - успоредно с текущите ремонти, училищата вече набавят и стотици литри дезинфектанти за почистване на повърхности и такива за ръце. Отворен остава въпросът как ще се процедира, ако се наложи семейство да остане под карантина заради заразен ученик. Ясно разписаните правила, мерки и препоръки ще са напълно готови в края на месеца.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.