Това се оценява като най-масовата проява досега

Стотици хиляди участваха в най-масовия досега протест срещу президента Александър Лукашенко в беларуската столица Минск. „Франс прес” съобщава за 100 000  участници, а „Ройтерс” казва, че са били 200 000. Демонстрантите носеха цветя, балони и червено-бели знамена - цветове, използвани от беларуската опозиция.

Междувременно бившият кандидат на опозицията за президент на Беларус изрази готовност да стане национален лидер. Във видеообръщение от Литва, където Светлана Тихановска избяга заради репресии срещу нея, тя настоява за освобождаване на всички политически затворници. Тихановска се обяви обяви за нови президентски избори.

Демонстрации имаше и в други градове на страната. В социалните мрежи върви призив за  национална стачка от днес.

Същевременно стотици хора се събраха в Прага и Варшава, за да изразят солидарност с протестиращите в Беларус. В полската столица няколкостотин души направиха жива верига, дълга километър. В Прага около 1000 души оформиха сърце, в средата  на което поставиха голямо бяло-червено беларуско знаме.

"Причината да сме тук е да привлечем внимание към Беларус, да покажем, че има страна, наречена Беларус и че ние се борим", каза Рита Гореца, жителка на Варшава. 

"Преди всичко искаме свобода на словото, свобода на изразяването, така че властта да не се меси в живота на хората, да ги остави да живеят, както те искат вместо да ги ограничава. Властите трябва да помагат на хората, полицията трябва да пази хората, а не да ги затваря и унижава, както видяхме на кадрите от Минск", коментира Максим Юс, друг протестиращ. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.