На фона на това от пунктовете за технически прегледи казват, че броят на автомобилите с вредни емисии е значително намалял

Коли със силно пушещи ауспуси в центъра на София. Това показват кадри, които  ни изпратиха наши зрители в рубриката „Моята новина”. На фона на това от пунктовете за технически прегледи казват, че броят на автомобилите с вредни емисии е значително намалял. Никоя институция обаче не потвърждава дали има спрени от движение превозни средства.

Роже-Робин Кафалиев кара пикап на 24 години. Признава, че возилото отделя вредни емисии, но го избира заради двигателя. „Моята кола е атмосферен дизел, който вече е рядко срещан по нашите улици. В този случай аз поставих качеството и стабилността пред екофактора, защото такива бяха моите способности, когато си избирах колата”, споделя той.

Колко замърсяваме въздуха с автомобила си?

Роже-Робин казва, че проблеми при годишния технически преглед на колата не е имал. Досега обаче не са го спирали на пътя за проверка с газанализатор. „Не ми се е случвало. Реално дори не съм забелязал пунктове, където се случва това. Често виждам товарни автомобили главно, които със сигурност нямат никакъв катализатор и пръскат много черен дим, много повече, отколкото би навредил един дизелов двигател”, разказва той.

Кои коли са технически изправни периодично на пътя проверяват от КАТ и столичният инспекторат. За изправен се смята автомобил, който на теста за задименост, не изхвърля повече от 0,3 процента въглероден диоксид на празен оборот и 0,5 при обороти над средните. „По проблема с вредните емисии се направиха доста неща. Последното, това което предполагам ще бъде развито, е това, че ще бъде избегнат изцяло субективния фактор и това нещо ще се получи след като уредите, с които бъдат и се извършват замерванията бъдат свързани онлайн”, обясни Николай Николов, председател на комисия за извършване на ГТП.

КАТ започна проверки за коли, които замърсяват въздуха в София (ВИДЕО)

От пунктовете за годишни технически прегледи казват, че контролът от тях и върху тях няма пробойни. „С годините с някои намеси, които се извършват върху автомобилите тези показатели могат да бъдат променени дори и без знанието на собственика”, допълни Николов.

Най-тежката санкция за замърсяващите въздуха автомобили е спиране на автомобила от движение. Но и КАТ, и Столичната община не отговориха има ли спрени коли или глобени шофьори от началото на годината.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.