При неизправност ще бъдат налагани и санкции на шофьорите

Мобилните газанализатори вече направиха първите замервания за вредни емисии в София. Пет устройства бяха подарени на Пътна полиция от Столичната община, като три от тях са на каналите на КАТ, а две от тях ще се използват на пътя. Обект на проверка тази сутрин станаха автомобили и камиони.

Общо 60 автомобили в София са проверени за замърсяване на въздуха при съвместната инспекция на Столичен инспекторат и Пътната полиция към СДВР в рамките на деня. Целта на проверките е да не се движат автомобили с техническа неизправност, които замърсяват въздуха.

КАТ започва проверки на колите замърсители в София

„По инструкции за работа се настройва от 2 до 3 минути. И след това самата проверка не трябва да бъде повече от 30 сек. След отчитане, данните се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите”, казва гл. инспектор Христо Петров, Пътна полиция.

Смята се, че 60% от мръсния въздух се дължи именно на старите автомобили. Повече внимание ще се обръща на тези с дизелов двигател и на такива с видими технически неизправности.

„Да, има спрени за движение от миналата година, но сега с новите уреди се надяваме да има по-голям ефект”, допълва гл. инспектор Христо Петров.

Екипите на Столичен инспекторат проверяват за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили и замърсяване на пътното платно. На четири камиони днес са съставени актове за непочистена ходова част, а от началото на годината са наложени 14 акта.

Счита се, че 60% от замърсяването на въздуха се дължи на старите автомобили. Повече внимание ще се обръща на тези с дизелов двигател и на такива с видими технически неизправности. 

„Нашите колеги санкционират тежкотоварни автомобили, които са с мръсни гуми или ходова част. От началото на годината са извършени 96 проверки, съставени са 14 акта за установяване на административно нарушение. Като актовете бяха съставени в началото на годината и след това видяхме една тенденция, тежкотоварните автомобили да бъдат много добре почистени”, казва Поли Асенова, Столичен инспекторат.

Пет устройства бяха подарени на "Пътна полиция" от Столичната община, като три от тях са на каналите на КАТ, а другите две ще се използват на пътя. 

Коли и камиони, които отделят вредни емисии над нормите ще бъдат спирани от движение.