Родители пък настояват сами да решават дали децата им да учат присъствено

Учители организираха петиция с искане сами да избират дали да преподават дистанционно или присъствено в училище. Те настояват за защита на педагозите в рискови групи от зараза с COVID-19.

Учител, родител и съпруг. Лъчезар Томов преподава в две гимназии и университет и е привърженик на петицията. „Моята жена е с хронично раково заболяване и ТЕЛК и е в най-високата рискова група.Една четвърт от учителите в България са във високата рискова група, където смъртността е между 5 и 10%”, каза Томов.

Родителите няма да имат правото да избират дали децата им да учат дистанционно

Идеята е учителите, които искат дистанционното обучение, да преподават на децата, чиито родители са преценили да ги оставят у дома.  „Онлайн преподаване с мотивирани учители няма да отстъпи от нормалното обучение”, смята Лъчезар.

 

 

Според тях аргументът, че не достигат учители не важи, защото, ако част от тях се разболеят, то системата ще трябва да работи с много по-малко кадри. Междувременно от КТ „Подкрепа“ представиха анкета, според която 82% от учителите подкрепят присъствен учебен процес.

„13% са за обучение в електронна среда, аналогично на това, което беше по време на извънредното положение.  6% подкрепят хибридното обучение, което всъщност включва едновременно преподаване в реална среда и връзка чрез камера”, заяви председателят на синдикат „Образование“ в КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Какви ще са правилата през новата учебна година? 

Повече от половината учители са против хибридното обучение, защото ще им бъде трудно. А 36% за „за”.  9% от преподавателите са заявили, че няма да започнат работа.

От МОН заявиха, че все пак обмислят въвеждането на хибридно обучение. „За да можем да осигурим и някаква банка учители, които да могат да преподават дистанционно. Отчитаме всички технически подробности, които са важни. Както оборудването в училище, така и за самите учители - лаптопи, таблети и други”, посочи Грета Ганчева – експерт в образователното министерство.

Тя обясни още, че се провеждат разговори и срещи. Изготвят се и насоки за работа на учебните заведения, съвместно със социалното и здравното министерство. „Те ще бъдат оповестени много скоро. Ще са точно за начина, по който да бъде организиран учебният процес. За нас, като образователни експерти, е важно той да започне в реална среда – присъствено, защото това е най-доброто за децата. За учителите обмисляме различни варианти”, каза експертът.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.