Може ли буферният паркинг да реши проблема?

Колони от тирове, мръсотия и липса на условия за спазване на хигиена в условия на пандемия - такава беше ситуацията на границата ни с Турция до скоро. Тези проблеми вече се решават с първия у нас голям буферен паркинг, който може да поеме потока от камиони. 

Тировете влизат там през място за дезинфекция, след което шофьорите получават автоматично ред за опашката. Получават пейджър, който ги известява кога ще дойде редът им за минаване на границата. По този начин не е нужно да стоят в камиона и да тече работното им време.

Изтеглят тировете от границата с Турция на новия буферен паркинг

„От много години ние, превозвачите, искаме да съществува такъв паркинг, защото проблемите на тази граница са хронични. Не може камионите да висят по 48 часа на самата магистрала, това е сериозна предпоставка за ПТП-та”, казва превозвачът Илиян Филипов.

В зоната на паркинга има безплатен интернет, видеонаблюдение, бани и тоалетни. Изградена е специална секция за камионите с опасен товар и за хладилните камиони.

Спешна среща между българските и турски власти заради опашките на ГКПП "Капитан Андреево"

„Идеята на паркинга е да се избегне проблемът, който е от доста време, да се стопят опашките по границата. Тези хора да могат да изчакат в човешки условия, за да минат към Турция, да няма предпоставки за ПТП-а и да се изхвърлят отпадъци по магистралата и да се замърсява околната среда”, казва управителят на паркинга Васил Димитров.

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.