Тя ще бъде водена от Икономическа полиция и РЗИ - Пловдив

Разраства се огнището на коронавирус в дома за хора с увреждания в Пловдивското село Джурково. В институцията са настанени 40 души, като 13 от тях са дали положителни проби. Има и 5-ма заразени от персонала. Районната прокуратура, заедно с РЗИ, започват съвместна проверка.

Разраства се огнището на COVID-19 в дом за хора с физически увреждания в Джурково

13 от новозаразените са домуващи,  петима са членове на персонала - една медицинска сестра и четирима санитари.

Трима от заразените са в по-тежко състояние и са настанени в инфекциозната клиника в Пловдив. Другите случаи са под карантина в дома заедно с целия персонал и директора. Те са без оплаквания. Остава обаче въпросът как се е стигнало до пламването на Дома за настаняване на хора с увреждания. На този въпрс трябва да отговори съвместна проверка на здравните власти и униформените. Тя трябва да покаже дали се спазват въведените ограниченията в дома, какви са мерките за безопасност и режимът на допуск на посетители и персонал.

„Към момента място за напрежение и паника няма. Надявам се така да продължи и да нямаме влошаване състоянието на някой от домуващите”, каза областният управител Дани Каназирева.

Трима с коронавирус в дом за хора с физически увреждания

„Сградата позволява и има два входа, домуващите с положителен тест да бъдат отделени от отрицателните. Радвам се, че самият персонал доброволно е поискал да бъде карантиниран в дома. Нямаме проблем с персонала, който да се грижи както за тези с положителен резултат, така и за тези, които са отрицателни”, добави Каназирева.

Следващите по-тежки случаи от дома за хора с увреждания в Джурково ще бъдат настанявани в болницата в Асеновград, а проверката на прокуратурата ще приключи до две седмици.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.