Какъв е мотивът и свързано ли е по някакъв начин с опасенията от зараза с COVID-19?

Ще останат ли едни от най-популярните детски съоръжения в миналото? След като Благоевград и Пловдив решиха да премахнат пясъчниците от детските площадки, ще го направят ли и други градове? Какъв е мотивът и свързано ли е по някакъв начин с опасенията от зараза с COVID-19? 

Детските пясъчници са на път да останат в историята. Или поне в Благоевград, където преди година първи взеха това решение.

„На мястото на пясъчниците ще бъдат положение нови занимателни игри, съоръжения, които отговорят на нормативната наредба - тип дама, клатушка, люлка, пързалка”, обясни инж. Даниела Палева от Община Благоевград.

ЗАРАДИ COVID-19: Първият учебен ден ще струва по-скъпо

Година по-късно, родители от града изглежда одобряват раздялата с най-популярното детско съоръжение за игра на открито.

„Не съм съгласна да има пясъчник, аз не живея в България, а в Англия, а там няма пясъчници поради причината, че това са вирусоносители. Не трябва да ги има. Там много от кучетата и котките се изхождат, нехигиенично е”, казват родители.

Междувременно, примера на Благоевград последваха и в цялата област Пловдив, където регионалната здравна инспекция премахна пясъчниците от територията на детските градини. С мотива, че носят висок риск от заразни и паразитни болести. А дезинфекцията им води до риск от алергии. Предписанието, обясняват от здравната инспекция, нямало отношение към разпространението на COVID-19. Имало обаче, още един мотив.

„Децата стоят през цялото време на пясъка и се обездвижват.  Една игра на народна топка или нещо друго, е по-добрата алтернатива отколкото играта в пясъчника”, смята д-р Цветана Иванова, директор "Обществено здраве" към РЗИ – Пловдив.

Какви мерки срещу COVID-19 ще предприемат в европейските училища?

„Не може да кажем: "Няма, пясъчник, няма проблем!" Каква е гаранцията, че след като се премахне пясъчника, децата няма да ровят навсякъде другаде и да се заразят със същите неща”, пита Снежка Каратотева от Сдружение "Безопасни детски площадки".

Снежка е майка на 5 деца, по професия - проектант на детски площадки. Преди няколко години с други родители, създават сдружение, което си поставя за цел да се бори за безопасни детски площадки. А да опазят пясъчниците се превръща в тяхна кауза.

„Играта в пясъчника развива фината и грубата моторика, въображението, социалните игри, физичните закони”, обяснява тя.

Против принципа "Няма пясъчник, няма проблем", са и от Националния център по обществено здраве и анализи. Специалистите там не одобряват решението на здравната инспекция в Пловдив. Според техните анализи, масово в пясъчниците не присъстват чревни паразити, нито пък има замърсяване с тежки метали. Това, което те откриват обаче, са чужди тела, както дърво, пластмаса и стъкло. Както и различни микроорганизми.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.