Според проф. Николай Овчаров именно от там започва приемането на християнството

Потвърждава се хипотезата, че на Перперикон се е намирала голяма епископия, откъдето се е управлявала цялата област Родопи. Това обяви пред NOVA професор Николай Овчаров.

В центъра на Перперикон се намира най-голямата по това време базилика в Родопите. Целта на археолозите това лято беше да разкрият край нея и най-голямата епископия, от която всъщност са се управлявали Родопите и това вече можем да кажем, че е факт.

Нова находка на Перперикон (ВИДЕО)

Историята на Перперикон започва преди 7 000 години. Там през вековете са живели различни хора с различна култура и вярвания. През последните години археолозите изучават живота на първите християни в района.

„Християнството се приема именно тук, на Перперикон, през пети век. Преди години  разкрихме на върха на акропола първата църква от началото на пети век, откъдето започва християнството”, обясни проф. Николай Овчаров.

 

 

Търсят най-голямата епископска резиденция на Перперикон (ВИДЕО)

Десетилетия по-късно върхът вече е тесен за нарастващото население на Перперикон. „През шести век, в най-голямото величие на римската империя, на Византия се налага да се построи много по-голям комплекс и тогава се избира южната тераса под Перперикон”, допълва Овчаров.

След като през последните години беше разкрита най-голямата базилика в Родопите, това лято целта на археолозите беше да потвърдят хипотезата, че край нея е бил и духовният център на планината.

„Вече откриваме цялостен величествен ансамбъл, в който имаме три много добри сгради, които са били на 2-3 етажа. Сред приземните блести ротондата, която няма аналог по нашите земи”, допълни Овчаров.

Продължават разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

В разкопките участват десетки жители на околните села. Сред тях често са и туристите, преди да стигнат до вече разкритите части на скалния град. Ростислав е пристигнал от Перник.

„Една седмица ще бъдем тук стационирани и първото ни посещение е Перперикон, продължаваме с Татул и всички останали древни неща, които можем да видим. Всеки един българин трябва да мине от тук задължително”, смята туристът Ростислав Божков.

Въпреки пандемията, а може би точно заради нея посетителите тази година са повече от миналата.

Работата на Перперикон за това лято ще продължи още десетина дни, а през това време вероятно ще излязат още подобни находки.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.