Темата коментираха и управляващите, и опозицията

Ексцесиите в София станаха водеща тема и за депутатите. Управляващи и опозиция си отправиха взаимни обвинения за това каква е причината да се стигне до напрежение.

Безредиците предизвикаха и остри реакции сред депутатите. От БСП заявиха, че властта се крепи на полицейските щитове и поискаха оставката на правителството. От ГЕРБ контрираха, че оставка няма да има и осъдиха призивите за насилие.  Да докладва за случилото се снощи, в парламента дойде и вътрешният министър. Депутатите реагираха остро след среднощните безредици пред Народното събрание.

„Тази власт в момента се крепи на полицейските щитове. Ако не са полицаите, няма кой да ви спаси от народната любов. Този парламент е обезсмислен”, каза Александър Симов от БСП.

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

От ГЕРБ осъдиха призивите за насилие. „Ние изказваме пълна подкрепа за действията на полицията от вчера. Знаем кой стои зад агитките, зад хората, които хвърляха бомбички, които искаха да убиват. Казва се Васил Божков”, коментира Тома Биков.

Според ВМРО при подобни ексцесии нито една политическа партия не печели доверие. „Ако допуснем тази война и на институциите, и по улиците да продължи, то абсолютно се обезсмисля представителната демокрация и нашата функция”, смята Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

 

 

„Трябваше с по-здрава ръка в самото начало още да се разчистят кръстовищата. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до снощната вечер”, посочи Валери Симеонов.

Лидерът на ДПС призова протестите да са мирни. „Не трябва да се стига до крайности и ексцесии”, каза Мустафа Карадайъ.

126 задържани на протестите в сряда, 62 са с криминални регистрации

Вътрешният министър Христо Терзийски дойде в залата, за да обобщи информацията за протеста от снощи.

„Около 18:30 в района на пл. „Независимост” се събраха множество хора като част от тях проявиха агресия. Започнаха да хвърлят пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, химически газове срещу полицейските служители. Те бяха замервани с всякакви твърди предмети – бутилки, камъни, столове, тротинетки, знамена, табели и др.”, каза Терзийски.

Той благодари на всички полицаи, че не са позволили да се пролее кръв при размириците на протеста в София в сряда. 

6 кв./м изкъртени жълти павета по време на вчерашните протести

Депутатите днес гледаha на първо четене поправките в Изборния кодекс. Гласувана беше оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Негов наследник стана Десислава Ахладова, която досега беше заместник-министър.

В рамките на днешния пленарен ден парламентът беше гласувано и оттеглянето на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.