Тя срази Мугуруса

Цветана Пиронкова срази бившата водачка в световната ранглиста на WTA Гарбине Мугуруса със 7:5, 6:3 във втория кръг на US Open 2020. Българката направи победоносно завръщане след повече от 3 години пауза, тъй като през 2017-а стана майка, предаде gong.bg. Последното ѝ участие на турнир бе Уимбълдън въпросното лято, където отстъпи на Каролине Вожняцки във втори кръг с 6:3, 6:4.

Първата точка в мача бе за Мугуруса след мощна акция по правата. Цвети изравни за 15:15 с дълбок начален удар по диагонала. След това обаче испанката постигна 2 поредни печеливши удара по правата и достига до 2 точки за пробив. Още първата е реализирана след нов агресивен бекхенд по правата и аут от форхенд на Цвети - 0:1.

Бившата №1 започва с ас по правата - 15:0. След продължително разиграване и поредица от сечени форхенди на Пиронкова, в крайна сметка пловдивчанката греши бекхенд по правата - 30:0. Грешка за фаворитката от фохенд, след като закъсня за удара - 30:15. Втори ас и 40:15. Последва още една много мощна атака от испанката, с което затвърди пробива - 0:2.

Пиронкова започва ударно с 2 поредни директни точки от сервис - 30:0. Следващата също е в нейна полза след бързо разиграване и грешка на съперничката. Бекхенд ретур по правата от Гарбине - 40:15. Отново отличен сервис по правата и ретур в аут - 1:2.

Плитък ретур от българката позволи на опонентката ѝ да завърши с форхенд по правата - 15:0. Страхотен сервис по правата за 30:0. По подобие на първата точка, Мугуруса пласира дълбок начален удар, с който отвори корта и завърши по правата. Тя затваря гейма с директна точка по диагонала от полето за предимство - 1:3.

Къса топка от Цветана привика на мрежата испанката, която обаче я достигна бързо и приключи разиграването по правата - 0:15. Фамозен начален удар по диагонала и комбинация с бекхенд по правата - 15:15. Още един чудесен обратен удар по Пиронкова, но този път по обратния диагонал ѝ носи втора точка - 30:15. Шампионката от Ролан Гарос и Уимбълдън обаче отвръща със силен бекхенд по правата - 30 равни. Първото подаване на Пиронкова обаче влиза в действие - ретур аут и 40:30. Още един пресилен ретур от родената в Каракас и втори гейм за пловдивчанката.

Дълбок сервис от дюс полето, изпълнен от Гарбине по диагонала и 15:0. Феноменален бекхенд на Цветана по правата в ъгъла матира сервираща в следващата точка - 15:15. Муругуса излезе на мрежата след плитка топката на Пиронкова и след два поредни смаша, точката е спечелена в крайна сметка от Гарбине. Непредизвикана грешка чрез бекхенд в мрежата от българката, последван от сгрешен ретур дават гейма на съперничката - 2:4.

Продължително разиграване, в което двете си размениха мощни удари от дъното на корта приключи с грешка на Цвети в мрежата. Топката на основната линия от Мугуруса изтласка Пиронкова и я накара да сгреши - 0:30. В следващото разиграване мрежата се намеси след удар на испанката, което разконцентрира нашата представителка, която изкара бекхенда си в аут - 0:40. Ас по правата намаля резултата на 15:40. Чрез изключителна вещина и отличен сервис Цветана печели следващите 2 точки - 40:40. Още една блестяща акция от основната линия от пловдивчанката, която чрез своя бекхенд не остави шанс на опонентката си, която не успя да прехвърли мрежата. След това тя изпълни отличен начален удар, който остана неразгадан от Гарбине и нов гейм за сънародничката ни - 3:4.

Бърз ретур от Пиронкова затрудни максимално Мугуруса, която сгреши - 0:15. Тя обаче отвръща на удара с нов мощен сервис по правата от полето за предимство - 15:15. Ретур в аут за 30:15. Вторият удар на испанката бе с изключителна дълбочина, което не остави шанс на Цвети - удар в мрежата и 40:15. Този път обаче шампионката от Сидни 2014 успя да издържи в дългото разиграване и Мугуруса сгреши - 40:30. Тя все пак си взе подаването след нов атрактивен бекхенд уинър по правата - 3:5.

Прекрасен сервис по правата от Пиронкова - 15:0. Вторият ѝ удар след началния удар обаче излита в аут след непредизвикана грешка - 15:15. Гарбине отново опита бекхенд по правата, но този път опитът ѝ срещна мрежата - 30:15. Нова непредизвикана грешка от посрещащата - 40:15. Подсеченият форхенд на Цвети даде резултат и още една сбъркана топка от съперничката - 4:5.

Мугуруса започна силно сервирането за сета, след като постигна нов печеливш удар от бекхенд, но по диагонала. Дълбок ретур от Цвети изненада неприятно Гарбине и 15:15. Късметът се усмихна на Цвети, след като форхендът ѝ срещна филето на мрежата и топката тупна неспасяемо в половината на сервиращата - 15:30. Непредизвикана грешка от обратния удар за испанката и 2 поредни точки за връщане на пробива. Първата е отразено чрез мощен начален удар по правата - 30:40. Кошмарна къса топка от Мугуруса, която се спира в мрежата и Пиронкова връща пробива, след като удържа на мощните атаки на Гарбине от основната линия - 5:5.

Сгрешен сечен форхенд от Пиронкова в аут - 0:15. Още един сбъркан бекхенд в мрежата на испанката изравнява резултата - 15:15. Великолепен сервис по правата - 30:15. Още един в същата посока и 40:15. Трети отличен начален удар и трета поредна спечелена точка без разиграване - 6:5.

Мугуруса започва последния сервис гейм в сета с двойна грешка - 0:15. Гръмотевичен сервис по диагонала за 15:15. Пресилено остър бекхенд по обратния диагонал от Гарбине отива в аут - 15:30. Отличен сервис по правата отвори корта, а испанката излезе на мрежата и завърши от форхенд - 30:30. Изключително тежко и дълго разиграване с размяна на форхенди по диагонала и правата, завършва с грешка в аут на испанката - сетбол Пиронкова. Твърде пасивен и плитък форхенд в центъра на полето постави топката на удобна позиция за завършване - 40:40. Топка на основната линия, след което Мугуруса излезе на мрежата, Цвети удари топката по нечист начин, тя срещна мрежата и прехвърли испанката - нов сетбол. Той обаче бива спасен след много търпелива, но и агресивна игра от бившата №1. Все пак Цвети стига до трети сетбол, след като Гарбине пресили форхенд по диагонала. Остър ретур по обратния диагонал два поредни пъти, последван от бекхенд уинър по правата носят първия сет за Цветана Пиронкова - 7:5.

Начало на втори сет. Отличен начален удар по диагонала от полето за предимство - 15:0. Сечен форхенд от Цвети и сгрешен бекхенд от Мугуруса - 30:0. Още едно страхотно първо подаване и 40:0. Ретур в аут и 1:0 Пиронкова.

Сбъркана къса топка от българката носи първата точка на сервиращата в гейма. Пресилен бекхенд по правата от пловдивчанката - 30:0. Още един обратен удар в аут по дължина - 40:0. Дойде ред на съперничката да сгреши от бекхенд по правата - 40:15. Сервис по диагонала, излизане на мрежата след фохенд по правата и сгрешен минаващ удар от Цвети - 1:1.

Добро начало за нашата тенисистка след форхенд в аут от съперничката - 15:0. Леко подсечен втори сервис по правата затрудни максимално Гарбине - 30:0. Разбалансиран ретур по диагонала от бекхенд - 40:0. Нова непредизвикана грешка от обратния удар на 26-годишната испанка и втори гейм за Цеци - 2:1.

Мугуруса стартира своето подаване чрез грешка на мрежата и 0:15. Дълбок бекхенд на Пиронкова по диагонала предизвика грешка на съперничката, която вади топката в аут - 0:30. Гарбине отново избърза и изпрати форхенда си по правата в аут по ширина - 0:40. Непредизвикана грешка от бекхенд по правата от страна на българката намалява резултата - 15:40. Максимално плътен и агресивен бекхенд по диагонала носи успех за Мугуруса - 30:40. Трета поредна точка за сервиращата след нова непредизвикана грешка от бекхенд, този път в аут - 40:40. Испанката обаче дава нова възможност на пловдивчанката, след като сбърка воле в близост до мрежата. Ретур в аут от форхенд и още едно равенство. Неубедително стоп воле на Мугуруса даде шанс на българката, която се възползва и рамина по диагонала Мугуруса. Сервиращата обаче вкарва в действие началният си удар за ас №5. Нова грешка от ракетата на Цветана, последвано от агресивна игра на Гарбине от основната линия, която измъква гейма си - 2:2.

Намеса на мрежата, която забави топката по правата на испанката, позволи на Пиронкова да размине Мугуруса, която бе излязла на мрежата - 15:0. Лош бекхенд по правата излиза на сантиметри в аут по широчина - 30:0. 40:0 след търпеливо разиграване и сгрешен удар в аут по дължина на испанката. Отличен сервис по правата и нов гейм за нашата състезателка - 3:2.

Отличен начален удар позволи на Гарбине да излезе на мрежата и да приключи бързо разиграването чрез форхенд по диагонала - 15:0. Много добър втори сервис по правата отвори корта за испанката, която печели и втората точка - 30:0. Необуздан бекхенд по правата от Цвети дава аванс от 40:0 за сервиращата. Тя слага точка на гейма с ас по диагонала от адвантидж полето.

Блестящ форхенд на основната линия от пловдивчанката, излизане на мрежата и завършващ удар - 15:0. Чудесен сервис по правата и топка в аут - 30:0. Непредизвикана грешка от ракетата на Цвети - 30:15. Дълбок форхенд от Пиронкова изтласка съперничката, която прати удара си в аут - 40:15. Силен ретур на Мугуруса и къс бекхенд от Цветана, но посрещащата сгреши на мрежата - 4:3.

Топката закача линията при бекхенда по правата на Мугуруса - 15:0. Следващият ѝ опит за същото изпълнение обаче отлита далеч в аут - 15:15. Агресивен ретур позволи на българката да поеме инициативата в разиграването и това доведе но нова грешка от Мугуруса - 15:30. Тя все пак отвърна на удара след дълго разиграване и непредизвикана грешка от Пиронкова в мрежата - 30:30. Невероятната защита на Цветана изнерви максимално шампионката от Големия шлем и тя пресили форхенда си по правата - 30:40. Геймът приключва с двойна грешка и Пиронкова ще сервира за мача - 5:3.

Дълго разиграване, довело до поредна грешка в аут на Гарбине - 15:0. Ювелирен форхенд по правата отвори корта на Цвети, след което при следващия удар сложи точка на разиграването при излизането си на мрежата - 30:0. Фантастичен бекхенд по правата в ъгъла матира Мугуруса, която не успя да прехвърли мрежата - 40:0. Ас по правата, гейм сет и мач Цветана Пиронкова!