От началото на пандемията през март сесиите се провеждат главно чрез видеоконференция

Септемврийската сесия на Европейския парламент, насрочена за 14-17 септември, трябваше да бъде първата в европейската столица Страсбург от избухването на пандемията в Европа. Тя е отменена поради високия риск за здравето, свързан с пандемията Covid-19 и затова ще се проведе в Брюксел.

Давид Сасоли: Цяла Европа е загрижена за инцидента с Алексей Навални

„Отбелязваме това със съжаление“, заявиха в съвместно изявление държавният секретар по европейските въпроси Клемент Бон и кметът на Страсбург Жан Барсегиан.

"Франция е дълбоко привързана към седалището на Европейския парламент и призовава за бързо връщане на пленарните сесии в Страсбург, в съответствие със споразуменията на ЕС", добавят те в изявление.

Според европейските споразумения, седалището на Европейския парламент е в Страсбург, където се провеждат дванадесет пленарни сесии от три дни и половина годишно. Но през останалото време евродепутатите работят в Брюксел. Поддръжниците на единствената централа в Брюксел редовно осъждат финансовите и екологичните разходи от преместването на около 2500 души и факта, че огромният комплекс в Страсбург се използва само четири дни в месеца.

Евродепутатите приеха пакета "Мобилност"

От началото на пандемията през март сесиите се провеждат главно чрез видеоконференция с намалена посещаемост на депутатите и техните помощници. Последната сесия на Европейския парламент се проведе в Страсбург от 10 до 13 февруари. По време на септемврийската сесия председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да произнесе реч за ситуацията в ЕС, десет месеца след встъпването си в длъжност. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.