Специалистът бе категоричен, че вреда от маските няма

"Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците. Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите. Броят на положителните ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повишат". Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

154 са новите случаи на COVID-19 у нас

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза специалистът.

ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ: Хиляди покосени в Китай

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата, тяхната възприемчивост е голяма. Именно затова броят на заразени няма да бъде малък, но този фкат няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.