Занятията ще се провеждат онлайн

Две училища в страната затвориха за дезинфекция заради COVID-19. Едното е столичното 107-мо основно училище „Хан Крум”, а другото е началното училище „Васил Левски” във Варна. Под карантина излезе и цял клас в Пловдив.

Според правилата децата трябва да носят маски извън клас, а ако не го правят директорите подлежат на глоби. За това и педагозите недоволстват, че не са пъдари. Въпреки това увериха, че всички изисквани от тях мерки се спазват. На този фон - 500 ученици и 40 учители са под карантина, а общо карантинираните паралелки са 19. 26 ученици са с положителни проби.

Първокласник от Пловдив и родителите му са с коронавирус

Седмица след първия звънец денят в столичното 107-мо училище започна с дезинфекция, след като се оказа, че учител е с коронавирус. Той е преподавал на четири паралелки. Децата от тях са под карантина, но без оплаквания.

„При мен през кабинета минаха около 20-ина деца, може би 5-6 имаха някакви симптоми, хрема, зачервено гърло, всички са лекувани. Нямаше никой в тежко състояние”, обясни Десислава Ценова, фелдшер в 107 ОУ.

В училищния кабинет бяха тествани всички учители.

Важно за родителите на всички ученици в 107. ОУ!!! Уважаеми родители, Във връзка с положителните PCR тестове за Ковид...

Публикувахте от Данко Калапиш в Събота, 19 септември 2020 г.

Цял клас под карантина заради ученик с коронавирус в Пазарджик

Училище затвори и във Варна заради двама преподаватели с COVID-19. 

„Двама заразени имаме. Първият учител, който няма контакт с децата, е установен преди 14-ти. Другият учител го установихме в петък вечерта, когато излезе положителният тест. Той вече беше контактен с ученици и на педагогически съвет решихме днешния ден да бъде учебен, но в електронна среда”, обясни Стела Петрова - директор на НУ „Васил Левски” – Варна.

„Беше създадена работна група с РЗИ с община Варна и с РУО, с инспектората по образование. Всеки директор знае своите задължения при условие, че има наличие на COVID-19, било то при учител или някой от учениците. Пуска се само класът, в който е установен болен, и се изследват само контактните лица, т.е. не се правят тестове на всички, освен ако нямат симптоми естествено”, обясни областният управител Стоян Пасев.

Трябва ли да има нови мерки в училищата?

В 2-седмична карантина излезе и клас в Пловдив заради заразен първокласник. Образователният министър коментира, че учебните заведения няма да затварят напълно.

„Тези първи случаи, които в момента имаме, не са от взаимодействието в училищна среда. Напълно нормално е. В момента карантинирани са по-малко от една хилядна от учениците и от паралелките”, заяви Красимир Вълчев.

Междувременно директори се обявиха против да бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище.

„Същото е с какво е облечено детето. Няма как аз да нося отговорност за това дали детето е облечено с риза и дали момче си е сложило пола или панталон”, заяви Данко Калапиш, директор на 107 ОУ.

„Ако директорът плати глоба, той трябва да наложи такава на родителите. Това не е механизмът”, коментира д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование”, КТ „Подкрепа”.  

От просветното министерство припомниха, че директорите носят отговорност за всички случващо се в училище.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.