Отговорът даде проф. Мермерски

На бърз курс по молекулно моделиране в органичната химия бяха подложени водещите на „Здравей, България” от професор Йонко Мермерски, който беше гост в студиото на сутрешния блок на NOVA. Той на практика показа част от основните молекули, които изграждат ключови лекарства, помагащи при различни заболявания.

В момента най-актуалният въпрос е какво е лекарството, с което американският президент Доналд Тръмп успя бързо и ефективно да пребори COVID-19. То има три съставки – „Ремдесивир”, „Дексометазон” и коктейл от антитела „Регенерон”.

Тръмп се връща към задълженията си

„Коктейлът обаче е скъп, труднодостъпен и все още е в експериментална фаза. Трябва да имаш кураж, за да се подложиш на подобно лечение. В света в момента едва 10-тина души са го приели и един от тях е Доналд Тръмп”, заяви професор Мермерски.

„Американският президент продължава да неглижира коронавируса. Самият той заяви, че когато човек има неговите симптоми, се чувства като леко настинал”, категоричен е Мермерски.

По думите му в момента основният спор зад Океана е дали да се носят предпазни маски или не. Мнозина смятали, че ако използват такива, това едва ли не означавало, че не искат отваряне и рестартиране на икономиката.

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ДЕБАТ В САЩ:Опонентите наблегнахана проблемите около COVID-19

Проф. Мермерски коментира и ситуацията в САЩ в контекста на предстоящия президентски вот. 

„Всичко се пречупва през призмата на политиката, няма сиво пространство – всичко е или бяло, или черно”, каза професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.