Разходка до манастира, скалите и водопада "Полска Скакавица"

Тук ще намерим малко спокойствие от градския шум. Ще чуем тишината - едноличен господар в тази приказна красота. На границата между Земенската и Конявската планина, река Струма прорязва пейзажа в очарователен пролом, дълъг 22 километра.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Белите камъни край Кърджали

Малко след последните къщи на град Земен потъваме в рая на едноименния манастир „Свети Йоан Богослов“. Светата обител краси околността от 11 век и е истинско историческо съкровище. Била е разрушаван няколко пъти в своята история, но древната църква в двора е оцеляла повече от 9 столетия. Нейните стени са били свидетели на атаките на византийци, сърби и османски турци.

Слизаме от разположения над Земен манастир и продължаваме по пътеката през дефилето на река Струма. Вървим покрай ЖП линията Радомир-Кюстендил. Маршрутът е сравнително равен с безброй места за почивка. Веднага след първия тунел над релсите, от двете страни ще забележим внушителни скални зъбери. След близо час по пътя ще достигнем и скалните пирамиди, с които е известен този пролом. Това обаче е само една от групите скални образувания в дефилето.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка из Ъгленския каньон

Ако искаме да обходим в детайли Земенския пролом, един ден е недостатъчен. Затова отиваме от другата му страна, откъм Кюстендил. Намираме на GPS-а село Полска Скакавица и оттам поемаме към водопада, който носи същото име.

След 30 минути по равен коларски път се озоваваме до последните къщи в една от махалите на селото. На пръв поглед нищо не подсказва каква прелест се крие в ниското. Следваме маркировката и слизаме по пътеката надолу към коритото на река Струма.

В района на водопада има много пещери. Една от тях се намира край пътеката. От пещерата чуваме грохота на водата. Пресичаме ореховата гора и пред нас се изправят почти отвесните скали на “Полска Скакавица”.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Мистериите на Гложенския манастир

Изградени са две площадки за наблюдение. Горната предлага панорама към Земенския пролом под падащите води на “Полска Скакавица”. За да усетим обаче истинската магия на това място, слизаме там, където планинският поток зрелищно се разбива в камъните от 50 метра височина.

Дори и в началото на есента потокът е пълноводен, а водната завеса - впечатляваща. Водата скача по няколко стъпала, преди да падне в бездната под скалите. За разлика от други подобни водопади, с времето ерозията прави “Полска Скакавица” все по-голям.

Земенският манастир и скалните пидамиди са по-достъпната част на пролома. Подходящи са за еднодневна разходка дотам и обратно. До водопада “Полска Скакавица” е препоръчително да отделим също един ден. За него отправна точка е Кюстендил и селата Ръждавица и Полска Скакавица. Пътеката по склона към самия водопад е стръмна, а в мокро време може да е дори опасна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.