Близо един милиард души страдат от някакъв вид психично разстройство

Близо един милиард души страдат от някакъв вид психично разстройство, сочат данни на Световната здравна организация. А пандемията от COVID-19 засегна по един или друг начин психиката и на хората, които нямат такива проблеми.

10 октомври е Световен ден за психично здраве

От страх да не загуби работата си Росица години наред криела, че има  психично заболяване.В един момент обаче не издържала.

„Реших да споделя с единия работодател, че имам психично заболяване, надявайки се на разбиране, но за мое най-голямо съжаление, ме уволниха след един месец”, разказва тя.

След дълго търсене намира място, което я приема такава, каквато е. В ателието работят хора с психични разтройства, които с труда си опровергават всички предразсъдъци.

НОВА СТРАТЕГИЯ: Изграждат центрове за психична грижа във всяка област

„Че са опасни, непредсказуеми, което почти никога не е така. Работейки 13 години с такива хора, не съм си представяла, че може да има толкова коректни работници”, споделя Валентина.

А Мила,която е с две висши образования, е поредното доказателство за това.

„Това, че имам психично заболяване, не ме прави по-неравностойна и неконкурентноспособно, даже мисля, че хората с такива заболявания повече се стараят в работата си”, смята тя.

Според данни на СЗО  всеки пети човек развива на различен етап от живота си психично заболяване.

СЗО: COVID-19 опустошава психичното здраве

„Има какво още да научи българинът за своето психично здраве”, смята и д-р Захари Зарков от НЦОЗА. Това е и целта на кампанията "Живей, не страдай", която е в подкрепа на хората с психични проблеми. В нея се включва и актьорът Любомир Ковачев, който заради пандемията преживява труден период.  В рамките на кампанията е разработено и приложение във Viber, на което всеки може да потърси помощ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.