От Оперативния щаб отчитат увеличена заболеваемостта и по-нисък ръст на смъртността

Националният щаб препоръча да ограничим пътуването до oбластите Благоевград и Търговище, където ситуацията с коронавируса остава сериозна. Там заболеваемостта е над 120 човека на 100 000 души население. Препоръките на щаба са да се въведат регионални мерки. На национално ниво обаче затягане на мерките не е необходимо. 

В оранжевата зона са 10 области от страната. Националният щаб е предписал 15 мерки, които областните щабове могат да въведат, ако се наложи.

„Става въпрос за намаляване на работното време и ограничаване на масови мероприятия”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Още когато започна пандемията, казахме, че ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, толкова по-често виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Рекорд на заразени, близо 14% от тестваните са положителни

Той подчерта, че се наблюдава тенденция на повишение броя на новозаболелите. Ако допреди две седмици заетостта на леглата беше около 10%, то сега близо двойно повече. Според него към момента здравната система разполага с достатъчно легла на национално ниво.  

"Ако разгледаме нещата по области обаче, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първо - българите сме разумни хора, но не всички спазваме разписаните мерки. А те са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола", обяви проф. Ангелов.

 

 

Контрол ще се осъществява дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава предписание, а ако то не бъде изпълнено, ще следва затваряне на заведението. 

"Законите са за всички. Там, където не се спазват, ще има сакнции", категоричен бе министърът. Обмисля се и по-тиха музика, за да не се налага клиентите да разговарят отблизо.

"По отношение на числата - 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост на леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние", обяви още проф. Ангелов. 

Вълчев: Не можем да си позволим да затворим училищата

Той подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, а в лечебни заведения са настанени 60. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните до момента са 1030, а починалите - 16.

 

„По отношение на мерките: преди няколко дни ние казахме, че те ще бъдат регионални и таргетни. Областният щаб в Търговище разпореди много по-строги мерки от тези в национален мащаб. Очаквам днес това да направят и властите в Благоевград”, каза доц. Ангел Кунчев. Той представи данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас.

„Епидемичната ситуацията в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозния ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-о място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни отрежда 8-ото място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Вирусолог от Кеймбридж: При COVID-19 има до 15 пъти по-висока смъртност от грипа

Според него не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на позитивните пък не водел до голямо увеличаване при смъртните случаи, които също се множат, но с доста по-бавни темпове.

Доц. Кунчев добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 души население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите за представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.

Случаите в интензивни отделения логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза още доц. Кунчев.

"Няма изненада в това, че вирусът е по-разпространен в определени области. Така се случва и с обикновения грип", добави главният държавен здравен инспектор.

"Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, кажете ми, има ли нужда от нови мерки? Нека спазваме сегашните. Колкото и да са изморени колегите от РЗИ, те ще работят и нощем. Няма да се поддават на никакви атаки, ще си свършат работата, така че да защитят живота и здравето на всички български граждани", каза още проф. Ангелов.

Две гимназии в Търговище преминават на онлайн обучение

Той обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два - да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.

Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква се сериозна обработка на данните. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ", добави доц, Кунчев.

Общият брой на заразени деца е 172, а на учители - 165. Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че е оптимист,че учебната година ще приключи присъствено,но ако се спазват мерките. Той препоръча родителските срещи да се провеждат онлайн. Ученическите екскурзии пък най-вероятно ще се отлагат за пролетта. 

Тъй като в София заразените с COVID-19 са най-много, в сряда е взето решение да се увеличи броят на леглата в Александровска болница и в "Пирогов". От здравното министерство нямат опасения, че частните болници ще откажат да се включат в лечението на пациенти с коронавирус. 

Общопрактикуващите лекари са изпратили до здравното министерство два варианта за метод, по който да издават направления за PCR тестове. Проф. Ангелов обясни, че е предпочетен вариант, в който симтомите на пациентите да се оценяват по схема.

"ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.