Десетки военнослужещи и ентусиасти пресъздадоха част от битката за Ниш от 1944 г.

Невиждана по мащаб историческа възстановка край Велико Търново. Десетки военнослужещи и ентусиасти пресъздадоха част от битката за Ниш от 1944 г. Тогава българската армия успява да надделее над войниците на Вермахта с тактика и боен дух.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

70 военни курсанти и 70 доброволци участваха във възстановката на събитията. Използвани бяха и оригинални автомобили и мотори от Втората световна война, които са били на въоръжение в Третия райх. 

Такъв например е „Феномен” – марка автомобили произвеждани преди повече от 80 години за нуждите на армията в нацистка Германия. Това е единственият запазен в света  модел от 1937 година.

„Когато седне човек зад волана на такова нещо, ако има в кръвта му тръпка и бензин, чувства се по съвсем различен начин”, обяснява Найден Марков – участник във възстановката.

 

 

„Феномен” пристигна във Велико Търново, за да превози офицерите на Вермахта.

 Един от най-младите участници в историческото преиграване е Тодор Дачев от Варна, който влезе в ролята на войник от Вермахта.

„В момента на себе си нося резервно оръжие - пистолет P38, картечницата на мотора „Цундап” MG 42. Нося ЗИП за картечницата, малко ленти, заредени на мен. Чувството човек да се вози на такъв мотор е впечатляващо. Неописуемо е”, обяснява Тодор Дачев.

 

А най-голямата атракция беше появата на изцяло ремонтиран танк  Т-34. Легендарният преподавател, историк и офицер от резерва на НВУ – 68-годишния доцент Марко Златев - подкара емблематичната машина.

„Имам право да управлявам танк Т-34, Т-54, Т-55, а на другата страница пише – механик-водач. В момента, аз съм единственият на територията на НВУ, макар и от резерва или опълчението, който има свидетелство за управление на танк Т-34”, обясни доц. Марко Златев.

Зрелищната възстановка проследиха и малки, и големи.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.