Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус

Светът не беше готов за разпространението на коронавируса.Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус.

Всеки четвърти тестван за денонощието е бил положителен

Според него Нова Зеландия и Руанда са инвестирали успешно в универсални здравни грижи.

„Трябва да гарантираме, че всеки на планетата има достъп до медицински услуги и грижи, необходими за постигане на най-високите нива на физическо и психическо здраве“, каза Гебрейесус пред „Файненшъл Таймс”.

Ръководителят на СЗО даде за пример и Тайланд, където лекарите показали "хуманност и усет към местната общност", обикаляйки хората със симптоми по домовете им. Така, според  Гебрейесус, страната се е отличила в сравнение с по-развитите държави.

Проф. Балтов: Неспокоен съм от начина на работа на колегите ми

„Десетилетия на инвестиране в здравната система позволи на тези страни бързо да реагират на появата и разпространението на COVID-19 в началото на януари“, каза той.

Говорейки за западните страни, г-н Гебрейесус открои Италия. Според него „сътрудничеството на национално ниво и взаимодействието с науката“ са помогнали на страната да преодолее масовото разпространение на инфекцията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.