Само в рамките на петъчния ден екипите на ”Спешна помощ са реагирали на над 300 сигнала

Здравната криза се задълбочава.  Получават се все повече сигнали за липса на свободни места в болниците. Няма и достатъчно медици.

Тежка е ситуацията и в „Спешна помощ”. В петък вечер са получени десетки сигнали.  Стигна се и до напрежение около един южноафрикански гражданин, който бил със съмнение за коронавирус. Не беше приет в няколко болници, в крайна сметка лекарите от „Пирогов” се погрижиха за него, но състоянието му остава тежко.

Заради висока температура на чуждестранния гражданин по-рано в петък е направен бърз тест за коронавирус в „Пирогов”. Той обаче е бил отрицателен и на мъжа е отказан прием в лечебното заведение. След това той е бил пренасочен към Инфекциозна болница. Там обаче също не бил приет и го върнали обратно в „Пирогов”.

Студенти от Пловдив влизат в битката с вируса (ВИДЕО)

В здравното заведение установили, че освен че е употребил наркотици е и с 1,8 промила алкохол в кръвта, което допълнително  усложнява ситуацията.

„Пациентът е видимо замаян ... той не говори български, контактът на английски също е затруднен. Пациентът е трудно контактен, не напълно адекватен и вече сме взели необходимите изследвания, проби и ще се докаже, но той е стабилен като състояние. Следват изследвания и преценка за насочването му към съответното отделение”, заяви пред  NOVA д-р Илиев, специализант в „Пирогов”, който лекува южноафриканския гражданин.

Само в рамките на петъчния ден екипите на ”Спешна помощ са реагирали на над 300 сигнала.  В близо 40 от случаите те са били за съмнения за COVID-19. След всеки пациент има и сериозна дезинфекция на линейките и затова те закъсняват за адресите.

Директорът на болницата в Шумен: Положението е критично

Близък на пациент, който дълго чакал прием в болницата разказа следното: „Опитахме се да звъним на линейка вече повече от 3 часа казват, че няма връзка с линейка. Ходил е на доктор, направена му е снимка и снимката показва, че има двойна бронхопневмония. И в момента казаха, че тука не могат да го приемат, не искат да го приемат в Александровска болница и никъде не искат да го приемат, а  линейка не идва”, оплака се Младен Димитров

Едва 11 са лекарите от „Спешна помощ”, които през тази нощ ще могат да реагират на сигнали в София.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си