От министерството посочиха, че бюджетът е съгласуван с Радев

Президентът Румен Радев отправи  остри критики към правителството за бюджета за догодина. Това доведе до нов, тежък скандал между него и Министерския съвет.  Държавният глава обвини премиера,че „си купува спокойствие и власт”! От „Дондуков” №1 пък обвиниха Радев в политическа амнезия. След скадала около отменената  карантина на първите мъже в държавата, напрежението по линията „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2  избухна с нова сила. Този път обаче на тема пари!

 Румен Радев: Спазих изискванията на РЗИ

„Докато вас ви занимаваха ежедневно със скалъпения скандал в Естония, правителството предлага разоряващ бюджет. И премиерът знае много добре, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите”, заяви Румен Радев.

Думите на държавния глава привлякоха вниманието на управляващите и на инвънреден брифинг, некарантинираните представители на кабинета отвърнаха с остри критики към президента.

„По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, само че се боя, че нашата демокрация има много болести. Като почнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия“, контрира вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни още, че в бюджета са разписани правилните  мерки за борбата срещу корона-кризата. Нещо повече, правителството се е съобразило  със съветите на президента от началото на пандемията, твърди още заместникът на Борисов.

„Ако следваме призивите и препоръките на г-н президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно. Какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има във всичко това? Правим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки“, обясни Дончев.

Дончев: България е сред шампионите по най-нисък външен дълг в ЕС (ВИДЕО)

„Заробва идните поколения със своите харчове. И още по-тревожно - огромни харчове без обществени поръчки от изключение, вече се превръща в правило”, смята Радев.

И още от критиките на президента- според държавния глава милиардите, похарчени за магистрали, били доказателство за злоупотреби.

„В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. И държавата влиза в тази функция. Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки“, категоричен бе вицепремиерът.

Междувременно от пресслужбата на президента излязоха с официално съобщение, в което заявяват, че  позицията на управляващите и на Министерството на финансите, че държавният бюджет е бил съгласуван с президента, е "груба манипулация на фактите."

Бюджетът за следващата година получи подкрепата на социалните работници. След близо петчасово заседание, сметката бе одобрена от Тристранния съвет. Работодателите определиха разчета като "единствения възможен", а за синдикатите той е най-щедър откъм социални плащания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.