ЕС ще финансира трансфера на пациенти с COVID-19 от една държава в друга

Европейският съюз ще финансира трансфера на пациенти с COVID-19 от една държава в друга, за да предотврати препълването на болници. Брюксел отпуска 220 милиона евро за целта, стана ясно след видеоконферентна среща между лидерите на Общността.

Борисов: Ще настоявям за пълна прозрачност при снабдяването с ваксини (ВИДЕО)

Те се договориха да координират усилията си за борба с вируса в момент, в който броят на заразените в Европа надхвърли 10 милиона. Комисията ще увеличи усилията си да получи потенциална ваксина срещу коронавируса. Брюксел води преговори с 4 компании и има сключени договори с още 3. Ваксината ще бъде разпределена пропороционално спрямо населението на страните.

"Държавите-членки на Европейския съюз ще получат ваксините едновременно и при еднакви условия, пропорционално на броя на гражданите си. Това вече е договорено с държавите-членки. Вече се съгласихме с това", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От днес влязоха в сила новите ограничения срещу COVID-19

"Първият проблем, по който се договорихме и сме единодушни, е да гарантираме честно разпределение в държавите-членки на Европейския съюз, когато бъдат подписани договорите от Комисията, което се надяваме, че ще стане през следващите седмици", добави президентът на Европейския съвет Шарл Мишел.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.