Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката

Електронното направление за PCR тестове ще бъде готово в края на другата седмица. В същия период ще бъдат отпуснати и пари на всички спешни центрове в страната, за да бъдат осигурени бързи антигенни тестове. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

23,6% от тестваните за денонощието са с коронавирус

Министърът коментира и случая на семейството, останало дни наред без болнична помощ. Ангелов заяви, че личните лекари сами преценяват кои случаи са спешни.

„Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще е се случи, ресурсът на системата не е неизчерпаем. Всеки може да звънне на личния си лекар, той ще го насочи към органите на РЗИ, които извършват PCR тест ", каза той.

 

 

Той добави, че PCR тестът е достъпен и абсолютно безплатен за хора със симптоми. Проф. Ангелов коментира и координацията между лечебните заведения в страната.

„Вече съществува координация между лечебните заведения в страната. Такъв денонощен координационен център, който докладва за свободните места, има в София. Той работи чрез електронна система. Има такъв център и във Варна", коментира той.

Личният лекар може да приоритизира кой пациент е спешен и кой не, заяви още Ангелов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.