Ники Василковски ни отвежда до една малко позната историческа перла

Тази седмица в рубриката “Дотам и обратно” Ники Василковски ни отвежда до една от най-запазените средновековни крепости. Място, почти недокоснато от съвременния турист, съхранило истории за славни битки и могъщи боляри. Само на няколко километра от Сопот, в прегръдките на Балкана се издига непристъпното Аневско кале.

„ДОТАМ И ОБРАТНО": Караджов камък - мистерии от Родопите

Пътят към тази малко позната историческа перла на южния склон на Централна Стара планина започва от подбалканското шосе между Анево и Сопот. Оттук крепостта се вижда, макар и замаскирана високо в скалите. Маркировката е неясна, а пътеките нагоре са много.

Добър ориентир към Аневското кале е средновековна църква в долното предградие на крепостта. От каменните основи на храма следва стръмно изкачване. Пътеката в подножието е лека. Веднага щом гората остане зад гърба ни обаче, тя става камениста, стръмна и изморителна.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Равногор - на ръба на Родопите

Ходенето си заслужава. В един момент вече вървим по билото на този планински рид. В краката ни е цялата Стремска долина - Кърнаре, Сопот, Карлово и всички села между Балкана и Средна гора. А малко по-нагоре вече се виждат кулите на Аневското кале, които са част от средновековния град Копсис.

Пътят до него е перфектният пример за това колко са подвеждащи разстоянията в планините. Като погледнеш към него си казваш: “Това ще го мина за 15 минути”. Но катеренето отнема повече от час. Всъщност час и половина спокойно изкачване, тук-там с някоя почивка. А на 850 метра надморско равнище потъваме в атмосферата на Средновековна България. На върха има запазени останки на 2 кули.На южната има изградена стълба. Очевидно е, че крепостните стени са високи 12-13 метра.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Един ден в Земенския пролом (ВИДЕО)

Хората по тези земи са открили предимствата на високите скали тук още през Античността, но видимата история е от 12-13 век. След разцвета на Второто българско царство настъпва дълбока криза. На територията на разпокъсана България се играе пагубна игра на тронове. Земите в тази част на страната са известни като Средногорското княжество. Основен град е Копсис - резиденция на братята боляри Смилец, Войсил и Радослав. В края на 13 век Копсис е бил столица на владенията на тримата братя. Единият от тях - Смилец, дори управлява България за период от 6 години.

За това безкрайно интересно и наситено с история пътешествие е необходим един ден. От София, Плевен или Велико Търново пътят до Сопот с автомобил е около 2 часа. За разходката до калето и обратно предвиждаме още поне 3 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.