Вижте как фунционират те

За да бъде отслабен натискът върху лечебните заведения, пред държавните болници вече има мобилни пунктове за бързи антигенни тестове, както и за първични прегледи. До тази мярка се стигна след заповед на министър Костадин Ангелов.

„Идеята на фургоните е още на вратата да отсеем и разпознаем пациентите с остри респираторни заболявания, тези които са съмнителни за коронавирусна инфекция. Процедурата ще трае между 15 и 20 минути заедно с регистрацията и протокола”, заяви д-р Николай Хубанов, началник на спешното отделение към УМБАЛ „Александровска”. И поясни: „Новите антигенни тестове имат по-добра чувствителност за разпознаване на коронавирусни частици. Опашки могат да бъдат избегнати само с ясна представа в населението, че не е необходима паника, че системата работи”.

Бързите антигенни тестове, които се правят пред болниците, са безплатни за пациентите.

3754 са новозаразените с коронавирус у нас за последното денонощие

„Към този момент 48 са леглата в болница „Александровска", но имаме преструктуриране на три звена с намерението да заработят още 184 легла”, заяви проф. д-р Борис Богов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”.

За последното денонощие новозаразените с коронавирус са 3754. Нараства плавно броят на приетите в болница и на пациентите в интензивни отделения, които вече са 250. Починалите след усложнения през изминалото денонощие са 52-ма. Днес отбелязваме и положителен рекорд - оздравелите са 762-ма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.