Той е установен чрез експеримент от учени от университета на Шефилд

Арсенът се съдържа естествено в ориза, но може лесно да бъде намален при правилното му варене, съобщи в. "Дейли мейл".

Коя част от пилето е най-добре да не ядем

Учени от университета на Шефилд провериха експериментално как готвенето се отразява на съдържанието на арсен в ориза. Те установиха, че предварителното му попарване отстранява от 50 до 75 процента от канцерогенния химикал.

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо

Препоръката им за готвене на ориз е той да бъде поставен във вряла вода, след пет минути да бъде изцеден, след това да бъде добавена нова вода и готвенето да завърши под капак на ниска температура. Така се отстраняват до 74 процента от арсена от белия ориз и около 50 процента от кафявите и био варианти. Те се славят като по-здравословни, но арсенът се концентрира в люспата на зърното.

ПОДМЛАДЕТЕ ТЯЛОТО: Ето какво трябва да ядете, за да се почувствате на 20

Арсенът е класифициран като канцероген от група 1. Токсичният химикал се натрупва естествено в ориза, защото се разтваря във вода, а тази култура се отглежда в наводнени полета. Арсенът се съдържа в почвата и с водата преминава в ориза.

Още любопитна информация: 

Не правете тези неща, когато готвите картофи

Пет ястия, които всяка българка трябва да може да готви

Продуктите, които помагат в борбата с наднорменото тегло

Топлата напитка, с която да преборим всички вируси

Храни за млада кожа (ГАЛЕРИЯ)

Вечеря за дълголетие – какво да изберем, за да сме столетници?

ХРАНИТЕЛНИ АНТИДВОЙКИ: Не яжте тези продукти заедно!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА