Жертвите на опасната зараза са две в област Велико Търново

Двама мъже са починали от COVID-19 през последното денонощие в област Велико Търново. Единият е само на 24 години. Той е издъхнал в болницата в Горна Оряховица. Вторият починал е на 71 години, съобщават от РЗИ-Велико Търново.

4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие

24-годишният пациент от село Камен е приет на 6 ноември в Спешна помощ-Горна Оряховица с оплаквания: безсилие, обща отпадналост, слаба суха кашлица и недостиг на въздух.

Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19. Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, като дежурният лекар насочва пациента за хоспитализиране в МБАЛ. Болният е бил приет в COVID-отделението, където е мониториран, направен му е PCR тест и веднага е започнало адекватно лечение по протокол - подаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с Азакс 500 мг, Ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване.

Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни. Въпреки положените усилия на медицинските екипи, пациентът е починал в 5,20 ч. на 9 ноември.

Заболеваемостта в областта е 271,3 на 100 000 души. През последното денонощие са регистрирани 41 нови лабораторно потвърдени случая. 

ПРОБИВ В БИТКАТА С COVID-19: Ваксина постигна 90% ефективност

Има много заразени учители. Под карантина за 10 дни са ученици и преподаватели от паралелки, които са били контактни на учители, дали положителни резултати на тестовете за COVID. Те са в СУ „Бачо Киро” в Павликени (1 учител); СУ „Иван Момчилов“ (1 учител) и ДГ „Радост” (1 учител) в гр. Елена; ДГ „Здравец“ (1 учител) и ДГ „Евгения Кисимова“ (1 учител), гр. Велико Търново.

С предписания на РЗИ – Велико Търново са разпоредени съответни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите на училищата и детските градини; преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици, и др.

Към 00:00 часа на 11 ноември на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID -19 общо 1305 лица, от които:

- излекувани: 619 лица,

- в домашна изолация: 514 лица,

- хоспитализирани: 133 лица,

- починали: 39 лица.

- карантинирани лица: 1025, в т. ч. и близките контактни на потвърдените случаи на COVID - 19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.