Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за пациенти с COVID-19, ще бъде закрит. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на здравните власти. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

Проф. Ангелов обясни още, че смъртността от COVID-19 у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция.  

Добрата новина била, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие. За последната седмица излекуваните са 4767. 

Заетостта на леглата в болниците е 40%, заетостта на интензивните легла е 23%. Най-сериозен е въпросът в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

1802 лекари в момента са с COVID-19. От тях 121 са приети в болница, а 9 са в интензивни отделения. От Спешна помощ 18 души са заразени. 

„Справяме се успешно с контрола на инфекцията. България е на едно от средните места в Европа по заболеваемост - 14. По смъртност сме на 7 място”, заяви проф. Ангелов. По-висока смъртност има в Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия. Измерими с нашата смъртност са Испания и Франция.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта”, обясни проф. Ангелов.

3945 нови заразени с COVID-19 и 47 починали за денонощие

Проф. Ангелов коментира и „зелените коридори” за възрастните хора. Те може да бъдат изместени между 14:00-16:00 часа, ако времето се влоши много и сутрин има заледявания. В някои по-малки населени места магазините за хранителни стоки се зареждат по-късно, затова и там „зелените коридори” може да бъдат измести след консултация с кметовете.

Доц. Ангел Кунчев коментира, че България, като една от страните с най-меки мерки, успява да задържи заболеваемостта и смъртността около средните за Европа.

„На територията на страната имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти”, каза проф. Ангелов. „Който и да било антибиотик или антимикробно средство не лекуват коронавирус. Те трябва да бъдат назначени от лекар при опасност. Приемането на антибиотик без причина може сериозно да навреди на здравето”.

„Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти", обясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

 „До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза още проф. Балтов.

Той подчерта, че „Ремдесивир” е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да го ползва.

„Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.

„Не знам кой измисли, че „Азитромицинът” върши работа при COVID-19. Вероятно същият, който каза, че помагат и „Ремдесевирът””, коментира доц. Мангъров.

„Азитромицинът” и който и да е друг антибиотик не лекуват коронавирус", предупреди и здравният министър. „Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция и само по лекарско предписание”, напомни министърът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.