Това заяви евродепутатът в студиото на „Здравей, България”

Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре. Това заяви в студиото на „Здравей, България” евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Факт е обаче, че никой не знае как да управлява тази болест. Липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване. Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии - тези, които трябва да бъдат оценявани”, посочи той.

Медици от столичната онкоболница излизат на протест

Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки.

„Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Тук обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня - заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път”, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Всяка критика в настоящата ситуация Джамбазки посочи, че има основание.

„Материално-техническата подготовка винаги можеше да се направи много по-добре като логистика и разпределение. Не можеш обаче да обучиш лекари за три месеца. В момента виждам как обучават санитари за сестри, само за да ги преквалифицират. Това все едно е фронтова линия”, каза още той.

Ангелов: Страхът не е основание за настаняване в болница

Относно доброволчеството си във Военномедицинската академия в София евродепутатът заяви, че упражнява дейността на санитарите и дава смени по график.

„Видях реаниматор, който след нощна смяна изчаква до 6 часа на следващия ден, за да се транспортира последния човек. Не си взе детето от детска градина. Ако постъпката ми беше ПР, щеше да се разбере преди три седмици”, категоричен беше зам.-председателят на ВМРО.

За казуса с детските надбавки Ангел Джамбазки посочи, че от ВМРО настояват да има помощ за всички деца. Според него така държавата показва отношение към детето и семейството.

„Размерът на добавката също е много важен. Необходимо е да се подпомага образованата и отговорна раждаемост”, смята евродепутатът. 

Няма да има детски надбавки за всяко дете

Джамбазки определи решението на ГЕРБ да отпадне помощта за всяко дете като грешка.

„Не може да противопоставяш децата на полицаите”, посочи той.

Целия разговор с Ангел Джамбазки гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си