Отпаднаха идеите за продаване на лекарства в магазините

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с Българския фармацевтичен съюз. Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента. Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.

Идеята за телефонна връзка между личен лекар и фармацевт е само за спешни случаи, когато пациентът не може да стигне до джипито или няма право заради карантина. 

„Ще има възможност пациентът, когато отиде в аптека, да се свърже със своя лекар и да даде възможност на фармацевта да разбере, че наистина е насочен от лекар. Това не трябва да бъде повод за санкция на фармацевта, че е отпуснал терапия по този начин”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Възможните варианти все още се обмислят. Сред тях са разговор по телефона или съобщение от личния лекар по Viber.  

„Всеки лекар има УИН, той може да изпрати и рецептата по Viber, просто го няма хартиения носител”, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Здравният министър на среща с Българския фармацевтичен съюз

Част от фармацевтите обаче са категорично против тази идея, тъй като може да се стигне до сериозни злоупотреби.

„За мен това не е приемлива опция. Ние и досега отказваме да разговаряме по телефона с когото и да е било. Сега при създалата се ситуация е абсолютно недопустимо. Аз дори не знам с кого разговарям – лекар или случаен гражданин. Това, че някой ми се представя с УИН, не го удостоверява, че е медицинско лице, тъй като УИН-ът фигурира в публичното пространство”, заяви фармацевтът Валентина Москова.

Клиентите също са на различно мнение по въпроса.

„Ситуацията е такава, че трябва да се съобразяваме с много неща. В случая и това би могло да е възможно, ако личният лекар, добре познава пациентите, с които работи. Злоупотреби винаги може да има, това е въпрос на чест”, смята клиент.

От Българския лекарски съюз ще препоръчат на личните лекари да отбелязват в рецептите възможността за генерична замяна на лекарствата. Така пациентите ще стигат по-бързо до нужните медикаменти.

„В определена аптека има един препарат, в друга - друг. Пациентите трябва да имат възможност да получат продукт, без да се разхождат”, посочи д-р Маджаров.

Детайлите по предложенията тепърва ще се дискутират и трябва да станат ясни до края на седмицата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.