Европейската агенция по здравеопазване предупреди, че карантината за пътници не е ефективна мярка

Рекорден брой заразени и хоспитализирани с COVID-19 в Съединените щати. Има опасения, че броят на инфектираните няма да започне да спада до Коледа. Европейската агенция по здравеопазване предупреди, че карантината за пътници не се препоръчва, защото не е ефективна мярка.

Болните роднини са най-честият източник на заразяване с коронавирус

Броят на хората, настанени в болница в Съединените щати, надмина 100 000 души - цифра, която се е удвоила от началото на ноември. Само в сряда в страната бяха регистрирани повече от 195 000 нови случая, починалите за последните 24 часа са над 2700.

„Декември, януари и февруари ще бъдат трудни. Смятам, че това ще бъдат най-трудните времена в историята на здравеопазването на Съединените щати”, заяви д-р Робърт Редфилд от Центъра за контрол на заболяванията на САЩ.

Обама, Буш и Клинтън се ваксинират доброволно срещу COVID-19 пред тв камери

Цифрите на заразените в Съединените щати продължават да се покачват. За ноември всяка седмица са се заразявали по 1 милион души - или 99 всяка минута. Заради безпрецедентния ръст на заболели в Лос Анжелис беше издадена заповед хората да не напускат домовете си.

„Моето послание не може да бъде по-просто. Време е да си останете вкъщи. Време е да отмените всичко. Ако не е съществено - не го правете. Не се срещайте с хора извън домакинството си. Не правете събирания. Не присъствайте на такива и следвайте заповедта да си стоите вкъщи”, призова кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Германия удължава карантината с 3 седмици

Германия удължава карантината с три седмици до 10-и януари, като до тогава ще останат затворени хотелите и ресторантите. На гражданите е забранено да се събират по домовете си в групи по-големи от петима души, които трябва да са от най-много две домакинства. Въпреки това, в много региони броят на заболелите остава висок. През последното денонощие в страната бяха регистрирани над 22 000 нови случая.

„Ако заразяването продължава със същите темпове, като в последните дни, ще имаме нова среща на 4 януари, за да преценим. Засега федералните провинции удължават ограниченията от 20 декември до 10 януари. Продължаваме в същия режим като досега, а изключението ще е само за специалните правила по Коледа”, обясни канцлерът Ангела Меркел.

Здравният министър ще може да налага задължителна изолация

Европейският център за контрол на заболяванията и Агенцията за авиационна безопасност на Евросъюза препоръчаха пътниците, които пребивават на определена дестинация по-малко от 72 часа, да не бъдат поставяни под карантина. Според двете агенции, разпространението на COVID-19 сред пътуващите е по-малко от 1%.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.